IRENA: Απαραίτητες οι πράσινες επενδύσεις για την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού

IRENA: Απαραίτητες οι πράσινες επενδύσεις για την ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού
Πέμπτη, 25/06/2020 - 14:01

Η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) υπογραμμίζει ότι οι κυβερνήσει θα πρέπει να στρέψουν τα μέτρα πολιτικής και τις δημόσιες δαπάνες τους στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η ατζέντα ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό: Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο περιγράφει το άμεσο σχέδιο δράσης των κυβερνήσεων για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως επίσης και μέτρα για μια ενδιάμεση ανάκαμψη μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τη μελέτη η αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών ενεργειακών δαπανών στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομία κατά 1,3%, δημιουργώντας 19 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι οι θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν στα 30 εκατομμύρια έως το 2030.

Ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera, δήλωσε: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αποδειχθεί ότι μπορούν να είναι οι πιο ανθεκτικές πηγές ενέργειας σε όλη την τρέχουσα κρίση».

«Αυτά τα στοιχεία επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσες επενδυτικές αποφάσεις και πολιτικές απαντήσεις για να ξεπεράσουν την κρίση».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κάθε ένα εκατομμύριο δολάρια που επενδύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να δημιουργήσει τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι η επένδυση στον τομέα ορυκτά καύσιμα, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ο La Camera πρόσθεσε: «Με το σημερινό σχέδιο ανάκαμψης που αφορά τις κυβερνήσεις, ο IRENA χρησιμοποιεί την παγκόσμια εντολή για ενεργειακή μετάβαση με σκοπό να ενημερώσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ενώ διατηρεί την κατεύθυνση προς ένα σύστημα τελείως απαλλαγμένο από άνθρακα μέχρι το 2050».

Η νέα έκθεση που βασίζεται στο πρώτο Global Renewables Outlook του ΙRENA που είναι ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και επικεντρώνεται στο πως και που οι επενδύσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις μπορούν να επιταχύνουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για ένα ενεργειακό σύστημα απαλλαγμένο από άνθρακα.