Κομισιόν: Νέες ετικέτες ελαστικών για την ενεργειακή απόδοσή τους

Κομισιόν: Νέες ετικέτες ελαστικών για την ενεργειακή απόδοσή τους
Δευτέρα, 22/06/2020 - 15:07

Νέοι βελτιωμένοι κανόνες αναφορικά με τους κανόνες σήμανσης των ελαστικών της ΕΕ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφέρεται ότι με τους νέους κανόνες επεκτείνεται το σύστημα σήμανσης ώστε να καλύπτει και τα βαρέα οχήματα και πρόκειται να ισχύουν για όλα τα ελαστικά που θα πωλούνται από την ΕΕ από τη 1η Ιουνίου 2021.

Ο νέος κανονισμός εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και οι διατάξεις του περιλαμβάνουν νέες πληροφορίες για του καταναλωτές σχετικά με την αντίσταση των ελαστικών σε ολισθηρό έδαφος αλλά και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης.

Στη νέα σήμανση περιλαμβάνεται και εικονογράφημα το οποίο παρουσιάζει εάν το εκάστοτε ελαστικό είναι κατάλληλο για χρήση σε σοβαρές συνθήκες χιονιού (χειμερινά ελαστικά) ή ακόμη και σε ακραίες συνθήκες πάγου. Επιπλέον, σχετικοί κανονισμοί για τα ελαστικά φορτηγών έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Πιο αναλυτικά, οι ετικέτες ενέργειας των ελαστικών παρέχουν μια σαφή και κοινή ταξινόμηση για την απόδοση των ελαστικών αναφορικά με την εξοικονόμηση καυσίμων, τον εξωτερικό θόρυβο και το φρενάρισμα σε βρεγμένο έδαφος.

Η συγκεκριμένη σήμανση θα βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις για αγορές ελαστικών οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση καυσίμων, το μειωμένο κόστος και τον περιορισμό της ρύπανσης.

Την ίδια στιγμή οι σημάνσεις βοηθούν και τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν καινοτόμες πρακτικές έτσι ώστε να κάνουν τα ελαστικά τους αποδοτικότερα στην κατανάλωση καυσίμων.

Σημειώνεται ότι ο νέο κανονισμός ελαστικών αντικαθιστά τον προηγούμενο που τέθηκε σε ισχύ το 2009.

Περισσότερες πληροφορίες στο: Tyre labelling

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή / europa.eu