Συνεχίζονται οι επαφές του Κ. Μουσουρούλη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής

Συνεχίζονται οι επαφές του Κ. Μουσουρούλη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση της περιοχής
Πέμπτη, 18/06/2020 - 12:39

Συνεχίστηκαν και χθες, για 3η μέρα οι επαφές του Συντονιστή του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Κωνσταντίνου Μουσουρούλη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, και κλιμάκιο της περιφέρειας πραγματοποίησαν επίσκεψη αρχικά στο Διοικητήριο της ΔΕΗ και μετά στην υπό κατασκευή Μονάδα V.

Εν συνεχεία ο κ. Μουσουρούλης επισκέφτηκε την Πτολεμαϊδα, όπου είχαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος παρέδωσε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία τονίζεται πως η απολιγνιτοποίηση γίνεται βίαια και δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Κώστα Μουσουρούλη για τις ενέργειες του Δήμου Εορδαίας όλο το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας πως παρά την έλλειψη του master plan από την κυβέρνηση, η δημοτική αρχή αφού δηλώνει την προσήλωσή της στο στόχο για συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον για 10 χρόνια μετά το 2028 και όσο πιο κοντά στο 2050, καταθέτει προτάσεις για την επόμενη μέρα.

Τέλος ο κ. Πλακεντάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για διασφάλιση θέσεων εργασίας, ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, στις προϋποθέσεις για την εκπαίδευση, αλλά και διασφαλίζοντας την επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων κοινοτήτων με κριτήρια της πράσινης ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Μουσουρούλης, επανέλαβε πως το master plan θα συνταχθεί μαζί με τους φορείς της περιοχής ενώ χαρακτήρισε “θετική συγκυρία” τη γενναία χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια: “Να θεμελιώσουμε μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες των λιγνιτικών περιοχών, μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο. Αυτός είναι ο στόχος μας”.

Ακολούθησαν συναντήσεις με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας και του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΗ – Σπάρτακος, με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ, τον Σύλλογο Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. ΔΕΗ, αλλά και με το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Ένωση» στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Η επίσκεψη του κ. Μουσουρούλη στην περιοχή θα διαρκέσει έως τις ερχόμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου με επισκέψεις σε Αμύνταιο και Φλώρινα.