Θωμάς: Διπλασιασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Θωμάς: Διπλασιασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ την επόμενη πενταετία
Δευτέρα, 15/06/2020 - 21:59

Για διπλασιασμό των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) την επόμενη πενταετία έκανε λόγο κατά την παρέμβαση του στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς. Όπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ενώ αναφέρθηκε στην παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση.

Επίσης χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετική και απολύτως αναγκαία εξέλιξη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κύριο πυλώνα του Εργαλείου Ανάκαμψης “Next Generation EU”,ύψους 750 δις. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρόσθετες δράσεις της Πράσινης Μετάβασης το 2021-2024 επιπλέον των πόρων του πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Επίσης χαιρέτισε την πρόταση για αύξηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (σε 40 δις. ευρώ σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν από 7,5 δις. ευρώ προηγουμένως), που θα επιτρέψει σε χώρες όπως η Ελλάδα που προχωρούν σε ταχεία απολιγνιτοποίηση να επιταχύνει και να δρομολογήσει με καλύτερους όρους την μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών.