ΕΕ: Περισσότερες από 50 πολυεθνικές εταιρείες ζητούν το άνοιγμα της εταιρική αγοραστική δύναμη ΑΠΕ

ΕΕ: Περισσότερες από 50 πολυεθνικές εταιρείες ζητούν το άνοιγμα της εταιρική αγοραστική δύναμη ΑΠΕ
Παρασκευή, 12/06/2020 - 13:08

Περισσότερες από 50 ηγετικές εταιρείες αιτήθηκαν να συμπεριληφθεί η αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο οικονομικό πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι ηγετικές εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται και προμηθευτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η Enel και η Orsted, υπέγραψαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και και τις εθνικές κυβερνήσεις ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη των ΑΠΕ, μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση των πρόσθετων επενδύσεων με δημόσιες εγγυήσεις πιστώσεων ή η κατανομή των κινδύνων για έργα ΑΠΕ τα οποία διατρέχουν ήδη κίνδυνο.

Επιπλέον, στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται η λήψη πολιτικών για την υποστήριξη της διάθεσης εταιρικών συμβάσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg NEF, οι εταιρείες χρησιμοποίησαν την ταχύτερη διάθεση εταιρικών συμβάσεων για να εξαγοράσουν έξι φορές περισσότερη ανανεώσιμη ισχύ στην Αμερική απ’ ότι στην Ευρώπη.

Από τα 24 εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του πακέτου Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους, μόνο δύο αναφέρουν το πως θα ενισχυθεί η εταιρική προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας.

Το RE100, με επικεφαλής το The Climate Group σε συνεργασία με το CDP, συγκεντρώνει περισσότερες από 240 παγκόσμιες εταιρείες οι οποίες έχουν δεσμευτεί για 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, έως το 2030. Σημειώνεται ότι οι εταιρείες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από αυτήν της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας και προσφέρουν μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την καθαρή ενέργεια.

Η διευθύνων σύμβουλος του Climate Group, Helen Clarkson δήλωσε: «Ο Covid-19 έχει παρουσιάσει πρωτοφανείς προκλήσεις, αλλά μπορεί να προκύψουν κάποια καλά αν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα, κάτι που θα μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα στο μέλλον. Ένας βασικός τομέας είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων ΑΠΕ. Με τα κατάλληλα πολιτικά μέτρα, οι επιχειρήσεις θα διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων σε ολόκληρη την ήπειρο μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα και δημιουργώντας τις νέες θέσεις εργασίας τις οποίες χρειαζόμαστε».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, ανέφερε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από τα αιολικά πάρκα. Γι’ αυτό το λόγο η αιολική ενέργεια είναι φθηνή και επεκτάσιμη, βοηθώντας στη μετατόπιση της της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ.

Επισημαίνεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν στις 19 Ιουνίου για να συζητήσουν το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την οικονομική στήριξη το οποίο κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Μαΐου.