Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως εμπόδιο στα σχέδιά της

Φάμελλος: Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως εμπόδιο στα σχέδιά της
Παρασκευή, 12/06/2020 - 11:13

Στον αντιπεριβαλλοντικό νόμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα της Ομογένειας της Αμερικής «Εθνικός Κήρυξ».

Σημείωσε ότι: «Ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το περιβάλλον, που μόνο η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως εκσυγχρονιστικό, ενώ οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το σύνολο της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας ως περιβαλλοντοκτόνο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το περιβάλλον ως εμπόδιο στα σχέδιά της. Εμπόδιο στην εξυπηρέτηση ημετέρων και συμφερόντων που στήριξαν την εκλογή της. Στο νόμο του κυρίου Χατζηδάκη, «χώρεσαν» πλείστες φωτογραφικές ρυθμίσεις, όπως π.χ. για την Ελληνικός Χρυσός, για το Ελληνικό, για εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως «χώρεσε» και πώληση ποσοστού του δημοσίου στον Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ενώ επιχειρήθηκε η αλλαγή χρήσεων γης στο Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας. Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος αποδόμησε ακόμη, τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης δραστηριοτήτων και περιόρισε τη διαβούλευση, μία οπισθοδρόμηση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, ακύρωσε ακόμη και κυρωμένους δασικούς χάρτες, που αν μη τι άλλο αποτελούν διασφάλιση για τις επενδύσεις. Εσείς δεν ανησυχείτε τώρα;».

Στάθηκε στη συνέχεια στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ώστε, να δημιουργηθούν παραθυράκια για δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον των ευαίσθητων περιοχών και να «εξυπηρετηθούν» συμφέροντα λίγων και εκλεκτών, με ελεγχόμενες από την πολιτική ηγεσία γνωμοδοτήσεις.

Παρουσίασε επιπλέον τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κούφια, όπως είπε, εξαγγελία απολιγνιτοποίησης του κυρίου Μητσοτάκη λέγοντας: «Δεν πρόκειται για απανθρακοποίηση αλλά για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να διασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, η πρόσβαση όλων των πολιτών σε ενέργεια (καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας), σε χαμηλές κόστος για τους πολίτες και τους επαγγελματίες, την παραγωγική βάση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της απανθρακοποίησης της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό, με σχέδιο ώστε κανένας να μη μείνει πίσω και η Ελλάδα να ανταποκριθεί παράλληλα, στο νέο κλιματικό ανταγωνισμό που διαμορφώνεται παγκόσμια και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο με επίκεντρο τις επενδύσεις σε καινοτόμους παραγωγικούς τομείς που μπορούν να της προσδώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

Ερωτηθείς τέλος για την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη διαδικασία ψήφισης του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, ξεκαθάρισε ότι ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα νομιμοποιήσει και στο μέλλον οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε κρίση για να νομοθετήσει εις βάρος της κοινωνίας.