Μεγάλη Βρετανία: Νέο ρεκόρ αποχής από τον άνθρακα

Μεγάλη Βρετανία: Νέο ρεκόρ αποχής από τον άνθρακα
Τετάρτη, 10/06/2020 - 14:37

Δύο μήνες χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας μη προερχόμενης από άνθρακα συμπλήρωσε την Τετάρτη η Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη περίοδο αποχής από τον άνθρακα από τη δεκαετία του 1980.

Από τις 9 Απριλίου του 2020, η Μεγάλη Βρετανία, η οποία εισήγαγε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τη δεκαετία του 1880 σε παγκόσμιο επίπεδο, έθεσε το δίκτυο ηλεκτρικής της ενέργειας εκτός της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η κατάρρευση της ζήτησης της ενέργειας λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού και η υψηλότερη ηλιοφάνεια που έχει καταγραφεί κατά το Μάιο, επέτρεψε στη χώρα να αυξήσει την εξάρτησή της από την ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική.

Το ακριβές ορόσημο για τη δίμηνη αποχή από την ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από άνθρακα σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σηματοδοτώντας τις 61 ημέρες από τη στιγμή που η τελευταία γεννήτρια άνθρακα τέθηκε εκτός συστήματος.

Η περίοδος των δύο μηνών αποχής από τη χρήση άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ τον 18 ημερών που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2019.

Οι χαμηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια λόγω της μειωμένης βιομηχανικής ζήτησης καθιστά όλο και λιγότερο κερδοφόρα τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Όλα τα παραπάνω ενισχύουν το στόχο της Μεγάλης Βρετανίας για πλήρη παύση λειτουργίας των εργοστασίων άνθρακα έως το 2024, ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης για επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Επιπλέον, ο Guardian αναφέρει ότι ο Μάιος αποτέλεσε τον πιο πράσινο μήνα αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χαμηλότερη μέση ένταση άνθρακα να καταγράφεται στα 143 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο τη Μεγάλη Βρετανία ( Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία) καθώς η Βόρεια Ιρλανδία δεν συμμετέχει στο Εθνικό Πλέγμα.

Πηγή: The Guardian