Επίπεδο ρεκόρ άγγιξαν οι τιμές των εκπομπών CO2 τον Μάιο

Επίπεδο ρεκόρ άγγιξαν οι τιμές των εκπομπών CO2 τον Μάιο
Παρασκευή, 05/06/2020 - 17:19

Αύξηση στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα σημειώθηκαν το Μάιο σύμφωνα με τις καταγραφές του παρατηρητηρίου Mauna Loa των ΗΠΑ. Παρά τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά τον Μάιο αυξήθηκε αγγίζοντας νέο ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έφτασε τα 417,2 ppm τον Μάιο, δηλαδή 2,4 ppm υψηλότερα από το ρεκόρ των 414,8 ppm του 2019.

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σημειώθηκε λόγω των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις φυσικές διακυμάνσεις στις εκπομπές άνθρακα οι οποίες επηρεάζονται από τον διαφορετικό τρόπο αντίδρασης των φυτών και των εδαφών στις αλλαγές της θερμοκρασίας, της υγρασία αλλά και άλλων παραγόντων.

Για να επιβραδυνθεί ο αυξητικός ρυθμός των μετρήσεων του Mauna Loa, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα από 20% - 30% για έξι μήνες μέχρι ένα χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό Nature Climate Change δημοσίευσε έρευνα, η οποία προέβλεπε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν φέτος έως και 7% φέτος.

Ο φετινός Μάιος αποτέλεσε το ετήσιο ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, παγκοσμίως.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters