Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης μέχρι το τέλος του 2023

Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης μέχρι το τέλος του 2023
Δευτέρα, 01/06/2020 - 15:33

Ο Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός (EuroAsia Interconnector), ο επίσημος φορέας υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος PCI 3.10 Ισραήλ - Κύπρος – Ελλάδα - Κρήτη, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας για την πλήρη πολιτική υποστήριξή τους.

Ο φορέας αναφέρει ότι έχει υποβάλει αίτημα στον μηχανισμό στην “Connecting Europe Facility” (CEF) για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω της Κρήτης έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο EuroAsia Interconnector εκφράζει ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και στους δύο αρμόδιους υπουργούς, τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Κώστη Χατζηδάκη και τον Υπουργό Ενέργειας Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, για τον πλήρη συντονισμό και υποστήριξη στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βάζει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, το τελευταίο ενεργειακά απομονωμένο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ευρασιατικός Διασυνδετήριος Αγωγός διατηρεί τη δέσμευσή του για την έγκαιρη υλοποίηση της υποθαλάσσιας διασύνδεσης 1208 km η οποία θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω της Κρήτης έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Ο EuroAsia Interconnector, ως κορυφαίο ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Connecting Europe Facility” (CEF) για έργα ύψους έως και 8,7 δισ. ευρώ.

Περισσότερες πληροφορίες: https://euroasia-interconnector.com//at-glance/the-big-picture/euroasia-eu-status/

.