Αιγαίο: Οι επτά περιοχές που η Τουρκία θα κάνει έρευνες μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης

Αιγαίο: Οι επτά περιοχές που η Τουρκία θα κάνει έρευνες μεταξύ Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης
Δευτέρα, 01/06/2020 - 12:55

Προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές όπου σχεδιάζονται οι έρευνες.

Ζωηρό προβληματισμό πυροδοτεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν έρευνες πετρελαίου στα έξι ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της αλλά ωστόσο δεν είναι.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αναλυτές και όπως ανέφερε ο Μαν. Κωστίδης αυτές οι περιοχές δεν αφορούν την παράνομη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και σκοπός της είναι να «κόψει» την Κρήτη και το Κρητικό πέλαγος από το υπόλοιπο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο και να κάνει έρευνες στα 6 μίλια.

Παράλληλα, με αυτή την κίνηση η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει δίπλα στα ελληνικά νησιά η υφαλοκρυπίδα της και έτσι ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, ενώ χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο καθηγητής Κων. Φίλης «η Τουρκία συρρικνώνει τα κυριαρχιακά δικαιώματα της Ελλάδας και ζητά είτε να κάτσουμε στο τραπέζι είτε να δημιουργήσουν τετελεσμένα».

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα και τι θα κάνει αν πράγματι η Τουρκία στείλει σκάφος για έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.

ieidiseis.gr