Σήμερα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για για το Πακέτο Ανάκαμψης

Σήμερα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για για το Πακέτο Ανάκαμψης
Τετάρτη, 27/05/2020 - 15:22

Λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού σήμερα, Τετάρτη, πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αναθεώρηση του σχεδίου για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2020-2027. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα θα παρουσιάσει σήμερα, Τετάρτη, την αναθεωρημένη πρόταση η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την σύσταση Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, θα συζητηθεί και η πρόταση των ευρωβουλευτών για την λήψη ενός μεγάλου πακέτου μέτρων ύψους 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ένωσης.

Στον επταετή προϋπολογισμό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πολιτών για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης της ΕΕ, με επίκεντρο την πράσινη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση.

Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ομολόγων με εχέγγυα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Επιπλέον δεν θα πρέπει υπάρχουν οικονομικοί ελιγμοί που θα οδηγούσαν σε παράκαμψη του δημοκρατικού ελέγχου.

Οι προτάσεις θα συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως η τελική τους μορφή θα αποφασιστεί στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Δεδομένου ότι η συζήτηση επίτευξη συμφωνίας για το νέο ΠΔΠ μπορεί να διαρκέσει μήνες, το Κοινοβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο - «δίχτυ ασφαλείας» για την ομαλή εκκίνηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων της ΕΕ το 2021.