ΕΕ: Αναθεώρηση των κανόνων για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές

ΕΕ: Αναθεώρηση των κανόνων για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές
Τρίτη, 19/05/2020 - 14:41

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Οι απαντήσεις που θα δοθούν από τα ενδιαφερόμενα μέρη θα τροφοδοτήσουν τις συζητήσεις της Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Προκειμένου να καταστεί η ενεργειακή υποδομή της ΕΕ πλήρως σταθερή και να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η Επιτροπή επιβεβαίωσε την πρόθεση να δημοσιεύσει νομοθετική πρόταση για την προσαρμογή του κανονισμού για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) πριν το τέλος του 2020.

Η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε σήμερα και είναι διαθέσιμη σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στη συγκέντρωση απόψεων από πολίτες και ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές μεχρι επιχειρήσεις, συνδικάτα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ομάδες καταναλωτών και οργανισμούς έρευνας και καινοτομίας.

Η διαβούλευση θα παραμέινει ανοιχτή για 8 εβδομάδες.

Παράλληλα, μέσω μιας τεχνικά στοχευμένης διαβούλευσης θα συγκεντρωθούν πληροφορίες από ενδιαφερόμενους φορείς με εξειδικευμένες γνώσεις και οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με τις διάφορες πτυχές του ισχύοντος κανονισμού.

Η συγκεκριμένη διαβούλευση ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει επίσης για 8 εβδομάδες.

Για να εξασφαλιστεί η ευρύτερη και πιο διαδραστική διαβούλευση, η Επιτροπή διοργανώνει επίσης 4 διαδικτυακά σεμινάρια για τα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό τη συζήτηση των βασικών στοιχείων της τρέχουσας διαδικασίας αναθεώρησης του κανονισμού ΔΕΔ-Ε.

Δημόσια Διαβούλευση: Trans-European energy infrastructure - revision of guidelines

Περισσότερες πληροφορίες: Trans-European networks for energy

Πηγή:Ευρωπαϊκή Επιτροπή