Αποτελέσματα διερεύνησης ΡΑΕ για απώλειες του Διασυνδεδεμένου Δικτύου - Δημόσια Διαβούλευση για τον καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ για τον υπολογισμό συντελεστών απωλειών του Δικτύου

Αποτελέσματα διερεύνησης ΡΑΕ για απώλειες του Διασυνδεδεμένου Δικτύου - Δημόσια Διαβούλευση για τον καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ για τον υπολογισμό συντελεστών απωλειών του Δικτύου
Πέμπτη, 14/05/2020 - 13:10

Σε συνέχεια αναφορών Προμηθευτών, η ΡΑΕ προέβη σε διερεύνηση σχετικά με προσαυξήσεις των καταμετρούμενων ποσοτήτων ενέργειας στο πλαίσιο της περιοδικής εκκαθάρισης πελατών χαμηλής τάσης τα έτη 2017 και 2018, συγκριτικά με τους αντίστοιχους συντελεστές προσαύξησης βάσει των σχετικών μελετών απωλειών του ΔΕΔΔΗΕ με περιόδους αναφοράς τα παραπάνω έτη.

Από τον έλεγχο στοιχείων που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ αναδείχθηκαν κάποιες επιμέρους ελλείψεις στα δεδομένα εκκαθάρισης (μη συμπερίληψη στις καταναλώσεις του Διασυνδεδεμένου ΕΔΔΗΕ της έγχυσης προς το Δίκτυο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, μη συμπερίληψη των εγχύσεων στο Διασυνδεδεμένο ΕΔΔΗΕ από ΑΣΠ/ΤΣΠ διασυνδεδεμένων νησιών) και τεχνικά προβλήματα κατά την άντληση δεδομένων για τις μελέτες απωλειών (εισαγωγή αυξημένων καταναλώσεων πελατών μέσης τάσης). Ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι τα δύο από τα τρία αυτά θέματα έχουν επιλυθεί (εκκρεμεί η συμπερίληψη των εγχύσεων από ΑΣΠ/ΤΣΠ διασυνδεδεμένων νησιών). Άλλοι λόγοι για τους οποίους τα αποτελέσματα των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων μπορεί να διαφοροποιούνται ανάγονται στο γνωστό ζήτημα ετεροχρονισμού μεταξύ εγχύσεων και καταναλώσεων, σε ελλείματα καταμετρήσεων που περιλαμβάνονται στις εκκαθαρίσεις, καθώς και στην πιθανότητα μαζικής ενσωμάτωσης σε ένα έτος αναφοράς καταναλώσεων που αφορούν σε μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Στον πίνακα Π3 που ακολουθεί (πηγή: ΔΕΔΔΗΕ), συνοψίζονται αποτελέσματα κατόπιν διόρθωσης/συμπλήρωσης των εκκαθαρίσεων Μαρτίου 2017 – Δεκεμβρίου 2018 (προσθήκη έγχυσης προς Δίκτυο ΔΑΑ και εκτιμήσεις για ελλείψεις μετρήσεων κατανάλωσης ΧΤ βάσει στοιχείων ExΑnte) και διόρθωσης-προσαρμογής των αντίστοιχων μελετών απωλειών (αντικατάσταση εγχύσεων από ΑΠΕ και καταναλώσεων πελατών ΜΤ με αντίστοιχα δεδομένα περιοδικής εκκαθάρισης). Βάσει των αποτελεσμάτων αυτών, ο Διαχειριστής θεωρεί ότι οι δύο προσεγγίσεις συγκλίνουν επί της ουσίας, ωστόσο δεν διαφωνεί με πιθανή εφαρμογή στο εξής της προσέγγισης βάσει δεδομένων εκκαθάρισης για τον υπολογισμό των συντελεστών απωλειών, με όποια βελτίωση αυτής είναι εφικτή.

Τα δεδομένα εκκαθάρισης και μετρήσεων που διατέθηκαν στη ΡΑΕ και οι απώλειες που προκύπτουν βάσει αυτών για την ίδια περίοδο παρουσιάζονται στο συνημμένο σχετικό κείμενο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και το γεγονός ότι οι συντελεστές απωλειών που εφαρμόζονται σήμερα βασίζονται σε μέσες ετήσιες απώλειες 9,3% η ΡΑΕ έχει λάβει απόφαση κατά το άρθρο 136 του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου, για καθορισμό των συντελεστών απωλειών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου για τους υπόλοιπους μήνες του 2020 βάσει μέσων ετήσιων απωλειών ενέργειας 9,7%.

Περαιτέρω, η ΡΑΕ προτείνει τη χρήση στο εξής των δεδομένων εκκαθάρισης της αγοράς για τον υπολογισμό των συντελεστών απωλειών του Δικτύου κατά το άρθρο 136 του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου, θεωρώντας ότι επί της αρχής συμβάλει στα ακόλουθα:

· Περιορισμό των αποκλίσεων μεταξύ αρχικής και οριστικής εκκαθάρισης λόγω των απωλειών δικτύου

· Εξομάλυνση της διακύμανσης των συντελεστών απωλειών από έτος σε έτος

· Βελτίωση της αποτελεσματικότητας και του επιπέδου αξιοπιστίας, καθώς χρησιμοποιούνται δεδομένα που προσδιορίζονται βάσει θεσπισμένων και ήδη εφαρμοζόμενων διαδικασιών και κανόνων, οι οποίες αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω (τυποποίηση, αυτοματοποίηση, πιστοποίηση) στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στην αγορά ενέργειας.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαίο να προβλεφθεί δυνατότητα διόρθωσης των συντελεστών απωλειών που υπολογίζονται κατά τα ανωτέρω, και συγκεκριμένα:

α. Διόρθωση-εκτίμηση λόγω ελλείματος μετρήσεων στις εκκαθαρίσεις.

β. Διόρθωση λόγω μεταβολών σε παράγοντες που επηρεάζουν τις απώλειες (π.χ. χαρακτηριστικά και μήκος δικτύου, φορτία και παραγωγή), μεταξύ περιόδου αναφοράς για τον υπολογισμό των μέσων απωλειών και έτους εφαρμογής των συντελεστών απωλειών.

Πιθανότητα ανάγκης για εκτίμηση καταναλώσεων λόγω ελλείματος μετρήσεων προκύπτει ενδεχομένως και σε σχέση με την εκκαθάριση της Αγοράς Εξισορρόπησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να καθορισθεί μεθοδολογία για τη διενέργεια των εν λόγω εκτιμήσεων. Μεταβατικά, για τις ανάγκες προσδιορισμού των συντελεστών απωλειών, θεωρείται αναγκαίο να προβλεφθεί σχετική δυνατότητα εκτίμησης από τον Διαχειριστή, με χρήση διαθέσιμων δεδομένων από τις διαδικασίες της εκ των προτέρων εκτίμησης και της περιοδικής εκκαθάρισης. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο σχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση καταγράφονται ορισμένες αρχικές προτάσεις.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κατά το άρθρο 128 παράγραφος 4 του ν.4001/2011, η ΡΑΕ θέτει σε διαβούλευση την ως άνω πρόταση, υπό μορφή σχεδίου λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 136 του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΔΔΗΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ή εγγράφως, μέχρι και την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.

Κείμενα διαβούλευσης