Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η αποθήκευση ενέργειας είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο της ΕΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η αποθήκευση ενέργειας είναι το κλειδί για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο της ΕΕ
Τρίτη, 12/05/2020 - 17:39

Οι καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ με το χαμηλότερο κόστος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Χρηματοδοτούμενη από την Επιτροπή, η ανεξάρτητη μελέτη, με τίτλο «Μελέτη αποθήκευσης ενέργειας - Συμβολή στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης με ηλεκτρικό ρεύμα», αναλύει τις διάφορες επιλογές ευελιξίας στην αποθήκευση ενέργειας, για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού προερχόμενο από ΑΠΕ, στο ευρωπαϊκό σύστημα ισχύος.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, καταδεικνύεται ότι η κύρια δεξαμενή αποθήκευσης ενέργειας στην ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι η υδροηλεκτρική αποθήκευση. Ωστόσο, καθώς οι τιμές πέφτουν, εμφανίζονται μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας νέας τεχνολογίας, όπως είναι οι μπαταρίες ιόντων.

Επιπλέον, η έρευνα μελετά τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις πραγματικές ανάγκες για αποθήκευση ενέργειας με το βλέμμα στραμμένο στην εικοσαετία 2030 - 2050. Για παράδειγμα, είναι αναγκαίο να γίνουν πολλά βήματα ακόμη σχετικά με τις μπαταρίες και τους ηλεκτρολύτες και για πως αυτές οι βασικές τεχνολογίες θα μπορέσουν να παρέχουν ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα.

Έχοντας εντοπίσει διάφορα εμπόδια στη διαδικασία ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, η μελέτη κάνει διάφορες συστάσεις για τον περιορισμό αυτών των κολλημάτων και την επιτάχυνση της ανάπτυξής της αποθήκευσης ενέργειας, ζητώντας παράλληλα μια ολοκληρωμένη ενημέρωση του κανονιστικού πλαισίου για να επιταχυνθεί η διείσδυση των τεχνολογιών αποθήκευσης στην αγορά.

Ολόκληρη η μελέτη στο: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/a6eba083-932e-11ea-aac4-01aa75ed71a1/language-en?WT.mc_id=Searchresult&WT.ria_c=37085&WT.ria_f=3608&WT.ria_ev=search

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή