ΙΕΑ: Απαραίτητη η αξιοποίηση των «κριτικών μετάλλων» για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση μετά την πανδημία

ΙΕΑ: Απαραίτητη η αξιοποίηση των «κριτικών μετάλλων» για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση μετά την πανδημία
Παρασκευή, 08/05/2020 - 15:06

Ο παγκόσμιος τομέας της καθαρής ενέργειας απαιτεί μια αξιόπιστη προσφορά κρίσιμων μετάλλων για να συνεχίσει την ομαλή ανωδική πορεία του μετά την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA).

Τα κρίσιμα μέταλλα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλιακών συλλεκτών, ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και ως εκ τούτου, παίζουν κεντρικό ρόλο στον κλάδο των ΑΠΕ.

Καθώς η πανδημία είχε ωθήσει πολλές χώρες στην εφαρμογή κάποιου είδους lockdown, οι επιχειρήσεις εξόρυξης μεταλλεύματος επλήγησαν σε παγκόσμιο επίπεδο απειλώντας έτσι και τις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του IEA, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας απαιτούν περισσότερο μετάλλευμα από ότι ορυκτά καύσιμα. Ένα χερσαίο αιολικό εργοστάσιο απαιτεί οκτώ φορές περισσότερο μετάλλευμα από ένα εργοστάσιο φυσικόυ αερίου της ίδιας χωρητικότητας.

Η IEA σημείωσε ότι παρόλο που οι τιμές σε πολλά κρίσιμα μεταλλεύματα έχουν μειωθείλόγω της πτώσηςτης παγκόσμιας ζήτησης, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότιδεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη αποθέματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν και το υπάρχον απόθεμα μπόρεσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η αστάθεια των τιμών κατά τα τελευταία χρόνια «χτυπά το καμπανάκι»στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τη σημασία της αξιόπιστης των μεταλλευτικών αποθεμάτων για την ενεργειακή μετάβαση.

Ως αποτέλεσμα του παγκόσμιου lockdown οι δραστηριότητες εξόρυξης χαλκού στο Περού, οι οποίες καλύπτουν το 12% της παγκόσμιας παραγωγής, σταμάτησαν. Στη Νότια Αφρικήδιεκόπη το 75% της παγκόσμιας παραγωγής πλατίνας, βασικό υλικό για πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας και συσκευές ελέγχου εκπομπών, αν και η χώρα επέτρεψε στα ορυχεία,κατά την επιστροφή στην κανονική δραστηριότητα, να λειτουργούν με χωρητικότητα 50%.