Φάμελλος: Κόβουν το ρεύμα σε ευάλωτες ομάδες

Φάμελλος: Κόβουν το ρεύμα σε ευάλωτες ομάδες
Τετάρτη, 15/04/2020 - 20:21

Στο θέμα της διακοπής του ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Atlas TV, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ.Φάμελλος έκανε λόγο για «απάνθρωπα περιστατικά που βιώνει η κοινωνία μας αυτό το διάστημα, όπου, για παράδειγμα, την προηγούμενη και αυτήν την εβδομάδα, κόβεται το ρεύμα σε δεκάδες μαγαζιά που είναι κλειστά λόγω πανδημίας και δεν έχουν απλήρωτους παλιούς λογαριασμούς σε Σέρρες, Ηλεία, Ροδόπη, Κρήτη, Έβρο».

«Κόβεται ακόμη το ρεύμα και σε νοικοκυριά με μέλη που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γίνονται τηλεφωνήματα από δικηγορικές εταιρείες ή έρχονται εντολές αποκοπής από τη ΔΕΗ. Πρόκειται, όπως σημείωσε, για οικογένειες ανέργων με παιδιά, ή ηλικιωμένους ή χρόνια πάσχοντες».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι καταναλωτές πρέπει να στηριχθούν και όχι οι συστηματικοί κακοπληρωτές και οι μπαταχτσήδες, όπως ακριβώς στηρίζονται οι εταιρείες ενέργειας, με την χθεσινή παράταση που δόθηκε σε μέρος των πληρωμών τους.

«Είναι δυνατόν οικογένεια ανέργων ή συνταξιούχων να λαμβάνει επιστολή αποκοπής παροχής ρεύματος, ειδικά τώρα που πρέπει να μείνει στο σπίτι; Είδαμε ακόμη πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να περιμένουν σε ουρές, έξω από τράπεζες για να πληρώσουν λογαριασμούς. Δεν θα έπρεπε να δοθεί παράταση εξόφλησης ώστε να τους προστατέψουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τέλος για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην τροποποίηση της άδειας της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία ξεκαθάρισε τα εξής: «Πήραμε την πρωτοβουλία κατάθεσης ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου στη Βουλή προς τον κύριο Χατζηδάκη για αυτό το θέμα. Τον Ιούνιο του 2019, υπογράψαμε, ως ΥΠΕΝ, μία εθελοντική συμφωνία με την τσιμεντοβιομηχανία που αυστηροποιεί τους όρους αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις για τη χρήση εναλλακτικών απορριμματογενων καυσίμων, και ενισχύει παράλληλα τη διαφάνεια και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Σήμερα όμως, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, ανοίγει μία συζήτηση που είναι σε αντίθεση τόσο με την εν λόγω συμφωνία, όσο και με τη στρατηγική της κυκλικής οικονομίας. Αυτό γίνεται τη στιγμή που κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει και να ενημερωθεί για τα σχέδια της Τιταν. Πρόκειται για μία κίνηση που, απολύτως δικαιολογημένα, δημιουργεί ανησυχία στην κοινωνία. Αποδεικνύεται ακόμη ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δε σέβεται τη μάχη για τη ζωή που δίνει η κοινωνία μας και επιδεικνύει ακόμη έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία. Εμείς διαμορφώσαμε, την προηγούμενη περίοδο, το πλαίσιο για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, την κυκλική οικονομία, την υποχρεωτική συλλογή οργανικών αποβλήτων, καθώς και τα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, ένα πλαίσιο που δεν εφαρμόζεται. Ενώ επιπρόσθετα δεν παράγονται εναλλακτικά καύσιμα ούτε στο νομό Θεσσαλονίκης, ούτε στην Περιφέρεια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς η τσιμεντοβιομηχανία ζητάει την εν λόγω τροποποίηση. Τίθεται ακόμη ζήτημα αξιοπιστίας, καθώς η Περιφέρεια από τη μία τοποθετείται δημόσια ενάντια στην τροποποίηση και από την άλλη συνεχίζει τη διαδικασία».