Δήλωση βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ για ΤΙΤΑΝ

Δήλωση βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ για ΤΙΤΑΝ
Παρασκευή, 27/03/2020 - 12:35

Η μεθόδευση ΥΠΕΝ και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ανοίξουν ζήτημα αλλαγής της περιβαλλοντικής άδειας του ΤΙΤΑΝ στη Θεσσαλονίκη, στην κορύφωση της πανδημίας του κορωνοϊού και με περιορισμό μετακινήσεων, και χωρίς να διαβουλευτούν τα συλλογικά όργανα είναι απαράδεκτη. Μια τέτοια διαδικασία δεν επιτρέπει την ουσιαστική συζήτηση και τροφοδοτεί την ανησυχία.

Λόγω σεβασμού στον αγώνα που δίνει η κοινωνία μας, μια μάχη ζωής, προτείνουμε να αναληφθεί πρωτοβουλία εκ μερους της Περιφέρειας και της ΠΕΔ ΚΜ, ώστε

  • να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων μετά τα μέτρα για την πανδημία
  • να εφαρμοστούν τάχιστα στην Κεντρική Μακεδονία ουσιαστικά μέτρα για την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, με κίνητρα και αντικίνητρα και με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, ώστε να πετύχει η Περιφέρειά μας την προσέγγιση στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, που αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα και έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Απορριμμάτων από το 2015.
  • Να υπάρξουν αυτή την περίοδο ενισχυμένα μέτρα για την ασφαλή διαχείριση όλων των απορριμμάτων αλλά και προστασίας των εργαζομένων των ΟΤΑ σε αυτό τον τομέα.

Η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, με πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.