Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την τροποποίηση του «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας»

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για την τροποποίηση του «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας»
Τετάρτη, 05/02/2020 - 23:17

Για την ομαλή εκπλήρωση των υποχρεώσεων που επάγεται η ύπαρξη των ήδη δημοπρατημένων προϊόντων (ΝΟΜΕ fade-out) με την αντικατάσταση του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς και την ανάληψη της υποχρέωσης της Εκκαθάρισης Συναλλαγών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας από τον Φορέα Εκκαθάρισης, η παράγραφος 4 του άρθρου 42 του ν. 4549/2018 προέβλεψε ότι «…η Ε.Χ.Ε. Α.Ε. εντός του Μαΐου 2019 υποβάλλει στη ΡΑΕ εισήγηση για την τροποποίηση του Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 140 του ν. 4389/2016, και του Κανονισμού της, εφόσον αυτό απαιτείται, προκειμένου ο σχετικός μηχανισμός πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας με φυσική παράδοση με την έναρξη λειτουργίας των Αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 (Α΄ 185), ως ισχύει, να είναι συμβατός με την οργάνωση και λειτουργία των ανωτέρω Αγορών, ιδίως όσον αφορά τις δηλώσεις χρήσης των ποσοτήτων προθεσμιακών προϊόντων στο σύστημα δήλωσης προγραμμάτων της Ε.Χ.Ε. Α.Ε και τις υποχρεώσεις φυσικής εκπλήρωσης και εξισορρόπησης των μερών».

Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θέτει σε διαβούλευση την εισήγηση της ΕΧΕ Α.Ε., αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του ΚΣΔΠΠΗΕ, ώστε οι ρυθμίσεις του να είναι συμβατές με το πλαίσιο λειτουργίας και εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις απόψεις τους ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , ή εγγράφως, μέχρι και τις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Η ΡΑΕ, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, ΦΕΚ Α’ 45), θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων στη διαβούλευση καθώς και το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο συμμετέχων αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του.