Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων/μεθοδολογιών της EXE Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί των εισηγήσεων/μεθοδολογιών της EXE Α.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς
Τετάρτη, 05/02/2020 - 22:46

Σε συνέχεια της διεξαγωγής της δημόσιας διαβούλευσης από τη ΡΑΕ επί της εισήγησης της EXE Α.Ε. σχετικά με την τροποποίηση διατάξεων του εγκεκριμένου Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς (υπ΄αριθμ. 1116/2018 απόφαση ΡΑΕ - ΦΕΚ Β’ 5914/31.12.2018) και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 18, παρ. 4 του Ν. 4425/2016, όπως ισχύει, στο οποίο προβλέπεται ότι:

«4. Μεθοδολογίες, παράμετροι και άλλες ειδικές εγκρίσεις που προβλέπονται από τους Κώδικες των Αγορών, αποφασίζονται από τη ΡΑΕ, μετά από εισήγηση των Διαχειριστών των Αγορών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.».

η ΡΑΕ θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση τις εισηγήσεις της ΕΧΕ Α.Ε. (υπ’αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-275984/31.01.20) για μεθοδολογίες και παραμέτρους που προβλέπονται στον ως άνω Κανονισμό:

Α) Εισήγηση για τη Μεθοδολογία εφαρμογής κανόνων αποδοχής Εντολών Αγοράς/Πώλησης με αλληλένδετη τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια Αγορά, κατά τις διατάξεις των υποενοτήτων 4.1.3.2, 4.3.3, 5.4.3 και 5.10.3 του Κανονισμού.

Β) Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Ρυθμιστικών Παραμέτρων Υπολογισμού Χρέωσης Μη Συμμόρφωσης για μη-νόμιμη υποβολή Εντολών Πώλησης σχετικά με τη Διαθέσιμη Ισχύ (για ημερολογιακό έτος 2020), κατά τις διατάξεις της υποενότητας 4.4.2.1 του Κανονισμού.

Γ) Εισήγηση για τη Μεθοδολογία ορισμού του ποσοστού Χ% του μεριδίου λιανικής προμήθειας και Α% των ποσοτήτων ενέργειας που περιλαμβάνονται στις επικυρωμένες Δηλώσεις Προγραμμάτων Φυσικής Απόληψης και που αντιστοιχούν σε ποσότητες ενέργειας επί συναλλαγών Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων εντός της Ενεργειακής Χρηματοπιστωτικής Αγοράς ή διμερώς, επί του συνόλου των ποσοτήτων ενέργειας που αγοράστηκαν με αποδεκτές Εντολές Αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, κατά τις διατάξεις της ενότητας 4.4.2.2 του Κανονισμού.

Δ) Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Ανώτατων και Κατώτατων Ορίων Τιμής Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, για τα οποία το ΕΧΕ εξετάζει την δυνατότητα διενέργειας Δεύτερης Δημοπρασίας, κατά τις διατάξεις της ενότητας 4.5 του Κανονισμού.

Ε) Εισήγηση για τον Προσδιορισμό Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής Προστίμου Δήλωσης Θέσης Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων (για ημερολογιακό έτος 2020), κατά τις διατάξεις της ενότητας 6.8 του Κανονισμού.

ΣΤ) Εισήγηση για τις Παραμέτρους υποβολής και τεχνικές λεπτομέρειες Εντολών, κατά τις διατάξεις της ενότητας 4.1.3.1 του Κανονισμού.

Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του.

Συνημμένα αρχεία

Κανόνες αποδοχής Εντολών Αγοράς-Πώλησης με αλληλένδετη τιμή
  1. Κανόνες αποδοχής Εντολών Αγοράς-Πώλησης με αλληλένδετη τιμή (μέγεθος: 892,932 kb)
ΧΜΣ για μη-νόμιμη υποβολή Εντολών Πώλησης
Ορισμός ποσοστού Χ% και Α%
Price caps για Δεύτερη Δημοπρασία
Πρόστιμο Δήλωσης Θέσης Ενεργειακών Χρηματοπιστωτικών Μέσων
Παράμετροι υποβολής και τεχνικές λεπτομέρειες Εντολών