15&16 Ιανουαρίου το 3ο του EastMed Gas Forum στο Κάιρο. Στόχος η αναβάθμιση του forum σε διεθνή οργανισμό της ΝΑ Ευρώπης

15&16 Ιανουαρίου το 3ο του EastMed Gas Forum στο Κάιρο. Στόχος η αναβάθμιση του forum σε διεθνή οργανισμό της ΝΑ Ευρώπης
Παρασκευή, 03/01/2020 - 20:23

Μια σπουδαία ευκαιρία για συνέχεια στις επαφές των εμπλεκομένων χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σχετικά με τις έρευνες, εκμετάλλευση και μεταφορά φυσικού αερίου πρόκειται να δώσει η τρίτη σύνοδος του EastMed Gas Forum, στις 15 και 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Πρωταγωνιστές οι υπουργοί ενέργειας της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πρόκειται να παρακολουθήσουν τις διεργασίες οι ΗΠΑ.

Η σύνοδος έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας της Αθήνας για τον αγωγό EastMed, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα οξύνεται στην περιοχή. Παράλληλα η EastMed Act που αφορά στην εταιρική σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί πλέον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Eίναι ένας νόμος που προστατεύει ουσιαστικά την μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά, όπως βέβαια και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν, πρόκειται να θέσουν ως στόχος τους την αναβάθμιση του East Med Gas Forum (EMGF) σε διεθνή οργανισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου, η μείωση του κόστους των υποδομών και η προσφορά ανταγωνιστικών τιμών.