Κοινά σχόλια WWF και Greenpeace για το Μακροχρόνιο ΕΣΕΚ (2050)

Κοινά σχόλια WWF και Greenpeace για το Μακροχρόνιο ΕΣΕΚ (2050)
Παρασκευή, 27/12/2019 - 18:49

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace κατέθεσαν στις 20 Δεκεμβρίου κοινά σχόλια για τη διαμόρφωση του Μακροχρόνιου Εθνικού Σχεδιασμού με ορίζοντα το 2050 που βρίσκεται για μερικές ακόμα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση κατόπιν παράτασης που δόθηκε. Είχαμε δηλώσει και με αφορμή την κατάθεση των σχολίων για το ΕΣΕΚ (2030) πως ο πλανήτης μας βρίσκεται πλέον σε έκτακτη κλιματική και οικολογική ανάγκη και ο χρόνος που απομένει για να δράσουμε είναι ελάχιστος. Για αυτό το λόγο, ο ταχύτατος μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας σε μία σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία μηδενικών εκπομπών πρέπει να αποτελέσει μία εθνική υποχρέωση και προμετωπίδα όλων των ενεργειακών και κλιματικών πολιτικών μέχρι το 2050 με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το συντομότερο. Το WWF και η Greenpeace χαιρετίζουν την δημοσίευση του πρώτου μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού ο οποίος σκιαγραφεί τα μονοπάτια της οριστικής απεξάρτησης της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050 μέσω κάποιων σεναρίων. Πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη η οποία αποτελεί και πάγιο αίτημα των δύο οργανώσεων εδώ και πολλά χρόνια καθώς και μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Για εμάς, ως Greenpeace και WWF Ελλάς, δεν τίθεται κανένα δίλημμα ως προς την κατεύθυνση που πρέπει να προχωρήσουμε. Με δεδομένη την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, η οποία απειλεί ευθέως τα βασικότερα δικαιώματα των συνανθρώπων μας, οι στόχοι για τα ΕΣΕΚ/ΜΕΣΕΚ είναι απαραίτητο να τίθενται επιστημονικά, ενώ τα μέτρα να αποτελούν αντικείμενο πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου. Η βασική στόχευση της χώρας οφείλει να είναι η πλήρης εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων το αργότερο ως το 2040 και η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C.

Η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό και οικονομικό μοντέλο θα πρέπει να γίνει με δικαιοσύνη για όλους ώστε να μην μείνει κανένας πίσω. Η κλιματική δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή και ο εκδημοκρατισμός μέσω της κοινωνικής αποδοχής των ΑΠΕ θα πρέπει να είναι οι μεγάλες προτεραιότητες της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Διαβάστε τα σχόλια