Κοζάνη και Φλώρινα: Η ανασφάλεια για τη ΔΕΗ «έκαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ

Κοζάνη και Φλώρινα: Η ανασφάλεια για τη ΔΕΗ «έκαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη, 09/07/2019 - 13:16
Κοζάνη και Φλώρινα: Η ανασφάλεια για τη ΔΕΗ «έκαψε» τον ΣΥΡΙΖΑ

Επικράτησε η Νέα ∆ηµοκρατία στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας στους Νοµούς Κοζάνης και Φλώρινας

Οι αρνητικές εξελίξεις στη ∆ΕΗ και η προσδοκία µιας αναπτυξιακής πρότασης για την επόµενη µέρα έδωσαν «ρεύµα» καθαρής επικράτησης στη Νέα ∆ηµοκρατίαστην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας. Η Ν∆ πέτυχε την ολική επαναφορά, και από δεύτερο κόµµα στους τρεις από τους τέσσερις νοµούς ανέκτησε την πρωτιά, µε το ποσοστό διαφοράς, µάλιστα, να κινείται σε διψήφια νούµερα στο σύνολο της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι «εκτόξευσε» τη δύναµή της ως και κατά 15%, σε σχέση µε τις εθνικές εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015, και κατά 10% σε σύγκριση µε τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε σηµαντικές δυνάµεις σε σχέση µε την καθίζηση που υπέστη στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να επανέλθει στις επιδόσεις που είχε πετύχει πριν από 4 χρόνια. Στο ενεργειακό λεκανοπέδιο των νοµών Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και στο σύνολο της περιφέρειας, επικρατεί κλίµα ανασφάλειας και απαισιοδοξίας αναφορικά µε την οικονοµική προοπτική της περιοχής στη λεγόµενη µεταλιγνιτική περίοδο, γεγονός που θεωρείται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κάλπη. Ο λιγνίτης αποτελεί επί δεκαετίες την αναπτυξιακή ατµοµηχανή της περιοχής, εξασφαλίζοντας δουλειά σε χιλιάδες εργαζόµενους σε σταθµούς παραγωγής και ορυχεία, σε «δορυφορικές» επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τη λειτουργία τους, καθώς και στις τοπικές αγορές.

Η συνεχής τα τελευταία χρόνια υποχώρηση της συµµετοχής του εθνικού καυσίµου στο ενεργειακό µείγµα, το κλείσιµο µονάδων, η µείωση και µη ανανέωση του προσωπικού δηµιουργούν κλίµα προβληµατισµού και ανησυχίας για την επόµενη µέρα. Η απουσία πειστικής πρότασης, που να δίνει αναπτυξιακή προοπτική κατά τη µεταλιγνιτική περίοδο, σε συνδυασµό µε µια σειρά από ατυχείς χειρισµούς των τελευταίων χρόνων από τη ∆ΕΗ οδήγησαν στη δυναµική ενίσχυση της Ν∆, µε την ελπίδα αντιστροφής της εικόνας.

ethnos.gr