Πρόσκληση αρμόδιων υπηρεσιών υποβολής αιτημάτων ένταξης στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, που αφορά σε έργα Κατεδάφισης Τελεσίδικων Αυθαίρετων Κατασκευών, για τα έτη 2019-2020

Πρόσκληση αρμόδιων υπηρεσιών υποβολής αιτημάτων ένταξης στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, που αφορά σε έργα Κατεδάφισης Τελεσίδικων Αυθαίρετων Κατασκευών, για τα έτη 2019-2020
Τρίτη, 25/06/2019 - 13:09

Στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019-2020 προχωρά το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει η Κατεδάφιση τελεσίδικων αυθαίρετων κατασκευών.

Τα αιτήματα που θα υποβληθούν, πρέπει να αφορούν σε τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλό - παραλία, σε ποτάμια, λίμνες και ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Τα αιτήματα δύναται να υποβληθούν κατά προτεραιότητα, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ιεράρχησης του (12) σχετικού εγγράφου δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. καθορισμού κριτηρίων που προβλέπεται στην παρ.7 του άρθρου 94 του Ν.4495/2017 (10 σχετ.).

Επιπρόσθετα με τα ανωτέρω, προτεραιότητα να δοθεί στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στις ανωτέρω περιοχές και οι οποίες:

1) κρίνονται έστω και με μακροσκοπικό έλεγχο ως ετοιμόρροπη ή επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα ή την υγεία των χρηστών, περιοίκων ή και διερχομένων.

2) εκ της θέσης τους ή της φύσης του παρεμποδίζουν την έγκριση ή υλοποίηση δημόσιας επένδυσης ή άλλης με δεσμευμένη χρηματοδότηση από οποιονδήποτε φορέα ή την κατασκευή έργων υποδομής.

3) έχουν παραχωρηθεί οικειοθελώς από τον ανεγείραντα αυτή, προς το δημόσιο.

4) είναι περιφράξεις στον αιγιαλό κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 23 του Ν.1337/1983 (Α’ 83/1983).

5) αφορούν αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται συνεπεία πυρκαγιάς και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.

6) αφορούν αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που περιλαμβάνονται σε ρέματα.

7) Εισαγγελικές παραγγελίες.

Τέλος προτεραιότητα μπορεί να δοθεί και όποια άλλη ειδική περίπτωση θεωρεί αιτιολογημένα σκόπιμο και αναγκαία η αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στόχος συμμετοχής στο πρόγραμμα αποτελεί η υλοποίηση του μέγιστου δυνατού (σύμφωνα με τις διατιθέμενες πιστώσεις) αριθμού εκ του συνόλου των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών που καταγράφηκαν και απεστάλησαν σε πίνακες στα ΤΕΔΚ, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Η παρούσα πρόσκληση εκδίδεται και προς ικανοποίηση όλων των αιτημάτων που ήδη έχουν σταλεί στα ΤΕΔΚ για την υλοποίηση αμετάκλητων πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ