Παναγιωτάκης: Τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία της ΔΕΗ για τη χώρα δεν τις επισκιάζουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα.

Παναγιωτάκης: Τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία της ΔΕΗ για τη χώρα δεν τις επισκιάζουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα.
Παρασκευή, 08/02/2019 - 14:07

Τις μεγάλες δυνατότητες και τη σημασία της ΔΕΗ για τη χώρα δεν τις επισκιάζουν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και Διευθύνων Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Εμμ. Μ. Παναγιωτάκη στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Επιχείρησης για το 2019.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ακόμα ότι το 2018 η ΔΕΗ αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε θέματα που κατατάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

α) Προβλήματα προερχόμενα από τρίτους, μη ελεγχόμενα από την Επιχείρηση

β) Θέματα άμεσα σχετιζόμενα με την Επιχείρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας της

γ) Δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της ΔΕΗ.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς, τονίζοντας: «Όπως είχαμε προβλέψει οι ρυθμοί που έχουν επιβληθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν είναι ρεαλιστικοί. Σε ότι αφορά στα ΝΟΜΕ, χωρίς να επαναλάβω όλες τις παρατηρήσεις και ενστάσεις που έχουμε διατυπώσει κατά καιρούς, και έχουν επαληθευτεί θα τονίσω ότι το 2018, αρκετούς μήνες, οι ποσότητες της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπερέβαιναν το αντίστοιχο άθροισμα λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής! Το 2019 η προγραμματιζόμενη προς δημοπράτηση ποσότητα θα υπερβαίνει το σύνολο λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που θα παραχθεί από τη ΔΕΗ. Με άλλα λόγια η ΔΕΗ θα δημοπρατεί και ποσότητα ενέργειας πέραν της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής την οποία προφανώς θα προμηθεύεται από την αγορά. Είναι προφανές ότι ο τρόπος ανοίγματος της λιανικής αγοράς, και οι ρυθμοί πρέπει να επανεξεταστούν. Άλλωστε πρόκειται για ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, συνδεόμενο με την παράδοση, τις δομές της οικονομίας και της κοινωνίας, τη θέση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Σύστημα. Γι’ αυτό χρειάζονται πολιτικές και βήματα μελετημένα και προσεκτικά, κάτι το οποίο - πρέπει να αναγνωρίσουμε- δεν επέτρεπε το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμόρφωνε η γνωστή δημοσιονομική προσαρμογή.»

Διαβάστε αναλυτικά η ομιλία του κ. Παναγιωτάκη ΕΔΩ