Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τους κανόνες κατανομής οριζόντιας ολοκληρωμένης επιχείρησης που ασκεί παράλληλα τη δραστηριότητα της προμήθειας στον τομέα του φυσικού αερίου και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ για τους κανόνες κατανομής οριζόντιας ολοκληρωμένης επιχείρησης που ασκεί παράλληλα τη δραστηριότητα της προμήθειας στον τομέα του φυσικού αερίου και στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δευτέρα, 12/11/2018 - 11:09
Η Ρ.Α.Ε., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την παρακολούθηση και εποπτεία της αγοράς ενέργειας (άρθρο 22 του ν. 4001/2011), προτίθεται να καταρτίσει Κατευθυντήριες Οδηγίες σχετικά με τους Πάγιους Κανόνες Κατανομής για την Κατάρτιση Χωριστών Λογαριασμών της Δραστηριότητας Προμήθειας των Οριζόντιων Ολοκληρωμένων Επιχειρήσεων στον τομέα του ηλεκτρισμού κα του φυσικού αερίου. Κατά την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 2 του ν. 4001/2011, Οριζόντια Ολοκληρωμένη Επιχείρηση, είναι «η επιχείρηση που ασκεί μία τουλάχιστον από τις δραστηριότητες παραγωγής με σκοπό την πώληση ή μεταφορά ή διανομή ή προμήθεια ηλεκτρικής ενεργείας, και μια δραστηριότητα εκτός του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» και ως Οριζόντια Ολοκληρωμένη Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, «η επιχείρηση που ασκεί τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής, Προμήθειας, Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου ή προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ και (τουλάχιστον) μία άλλη (επιχειρηματική) δραστηριότητα εκτός του τομέα του Φυσικού Αερίου.» Οι Ολοκληρωμένες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Φυσικού Αερίου και Ηλεκτρισμού οφείλουν κατά τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 89 του ν. 4001/2011 και στην παράγραφο 2 στο άρθρο 141 του ίδιου νόμου, αντίστοιχα, να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς για τις δραστηριότητες τους, όπως ακριβώς θα έπρατταν αν οι δραστηριότητες αυτές ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις, οι διασταυρούμενες επιχορηγήσεις και οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Στο ως άνω πλαίσιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση τους κανόνες λογιστικού διαχωρισμού μίας οριζόντιας ολοκληρωμένης επιχείρησης που ασκεί παράλληλα τη δραστηριότητα της προμήθειας στον τομέα του φυσικού αερίου και στον τομέα του ηλεκτρισμού. Λήξη της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης: Ημέρα 26.11.2018 Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στη ΡΑΕ με ηλεκτρονική επιστολή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. με το ως άνω θέμα ή εγγράφως στη διεύθυνση Πειραιώς 132, τ.κ. 11854 – Αθήνα, εφόσον το επιθυμούν. Μετά τη λήξη της παρούσας δημόσιας διαβούλευσης, η ΡΑΕ θα δημοσιοποιήσει κατάλογο των συμμετεχόντων, καθώς και το περιεχόμενο των επιστολών και παρεμβάσεών τους, με εξαίρεση την περίπτωση κατά την οποία ο αποστολέας αιτείται τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και/ή των απόψεών του. ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ