Κοζάνη: Έργο πνοής και οικονομικής ανάσας ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός του ΤΟΕΒ Βελβεντού

Κοζάνη: Έργο πνοής και οικονομικής ανάσας ο πρώτος αυτοδιαχειριζόμενος υδροηλεκτρικός σταθμός του ΤΟΕΒ Βελβεντού
Δευτέρα, 05/11/2018 - 20:13

Στα χέρια των αγροτών του Βελβεντού βρίσκεται ύστερα από τα χθεσινά εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή ο πρώτος πανελλαδικά αυτοδιαχειριζόμενος Υδροηλεκτρικός Σταθμός του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων ισχύος 1,9 MW.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός ένα έργο πνοής και ανάσας για του αγρότες σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από Έλληνες μηχανικούς και δίνει πλέον την δυνατότητα αξιοποίησης των υδάτων από την ορεινή θέση «Σκεπασμένο» των Πιερίων, το καλοκαίρι για την άρδευση του κάμπου των ροδακίνων και τον χειμώνα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτοντας προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης και λειτουργίας.

Η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλλει όπως τονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΤΟΕΒ Βελβεντού Γιώργο Φραγκουλάκη σημαντικά στη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων μέσω της μείωσης του κόστους άρδευσης που ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ή και να μηδενιστεί.

Ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού και του αγωγού μεταφοράς νερού, μήκους 4,5 χλμ και των έργων στις δεξαμενές επιτήρησης προσέγγισε τα 3 εκατ. Ευρώ, δίνοντας το παράδειγμα συνεργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και μια νέα δυναμική στο Βελβεντό.

Η μέρα είναι διδακτική για όλους, τόνισε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, αφού όπως είπε δεν θα μπορούσε η Περιφέρεια να κλείσει τα μάτια στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής και συμπλήρωσε ότι το έργο υποστηρίχτηκε από την πρώτη στιγμή με τους πόρους που χρειαζόταν προκειμένου να λειτουργήσει έγκαιρα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα της δημιουργίας του έργου ξεκίνησε το 2000, όταν δύο ιδιωτικές εταιρείες και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των νερών με τους κατοίκους και τους Αγρότες σήμερα να δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένη.

ΕΡΤ Κοζάνης