Ο Γ. Μανιάτης για την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας ενέργειας, από τη ΔΕΗ

Ο Γ. Μανιάτης για την εξαγορά σκοπιανής εταιρείας ενέργειας, από τη ΔΕΗ
Παρασκευή, 07/09/2018 - 13:12
Σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο Βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκπομπή "Σήμερα" με τους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου. Ο Γ. Μανιάτης τόνισε ότι για να γεννηθούν νέα χρήματα, έσοδα και θέσεις εργασίας, πρέπει να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις, "κάτι που ο κ. Τσίπρας απεχθάνεται", όπως είπε χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέσα σε 1,5 χρόνο επί θητείας του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εγκρίθηκαν 105 νέες επενδύσεις, ύψους 6,1 δις € και προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει πόσες επενδύσεις έχει εγκρίνει η κυβέρνησή του στα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Αναφερόμενος στην εξαγορά της ΔΕΗ από τη σκοπιανή εταιρεία ενέργειας EDS του Αντιπροέδρου του Ζ. Ζάεφ, 2 μόλις μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, διευκρίνισε ότι θα φέρει άμεσα το θέμα στη Βουλή, προκειμένου να απαντηθούν τα αμείλικτα ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια με βάση τα οποία εισηγήθηκαν οι όποιοι σύμβουλοι τη συγκεκριμένη εξαγορά. Δείτε εδώ το σχετικό video Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ, καθ. Γιάννης Μανιάτης, κατέθεσε επίσης σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, με θέμα: "Εξαγορά από ΔΕΗ σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS ιδιοκτησίας Αντιπροέδρου Ζ. Ζάεφ". Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης: Θέμα: Εξαγορά από ΔΕΗ σκοπιανής εταιρείας ενέργειας EDS ιδιοκτησίας Αντιπροέδρου Ζ. Ζάεφ Κύριοι Υπουργοί, η δημοσιοποίηση της απόφασης της ΔΕΗ να εξαγοράσει τη σκοπιανή εταιρεία ενέργειας EDS, ιδιοκτησίας του Αντιπροέδρου του κ. Ζόραν Ζάεφ, και μάλιστα 2 μόλις μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δημιουργήσει σωρεία ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα της απόφασης αυτής και ιδιαίτερα σε σχέση με τα κριτήρια με βάση τα οποία εισηγήθηκαν οι όποιοι σύμβουλοι τη συγκεκριμένη εξαγορά. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  1. Για ποιες χώρες των Βαλκανίων ενδιαφέρθηκε η ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνήσει τις προοπτικές επιχειρηματικής της επέκτασης; Πώς έγιναν οι διερευνήσεις αυτές, ποια ήταν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν;
  2. Ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη επιχειρηματική απόφαση, ποια ήταν τα κριτήρια λήψης της απόφασης και ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης των συζητήσεων; Παρακαλώ να κατατεθεί η σχετική εισήγηση προς το Δ.Σ., καθώς και η αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ.
  3. Υπήρξε πριν ή μετά την εξαγορά της EDS, οποιαδήποτε ενημέρωση ή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, ως εκπροσώπου του δημοσίου-βασικού μετόχου, κατόχου του 51% των μετοχών της ΔΕΗ.