Σ. Φάμελλος: Ουρανοκατέβατα κέρδη επιτρέπει ο κ. Μητσοτάκης σε ενεργειακές εταιρείες

Σ. Φάμελλος: Ουρανοκατέβατα κέρδη επιτρέπει ο κ. Μητσοτάκης σε ενεργειακές εταιρείες
Πέμπτη, 10/03/2022 - 18:42

Είναι αδιανόητο το ότι λειτουργούμε ως κοινωνία και ως Βουλή και ότι συζητάμε πολλές φορές σαν να μη συμβαίνει τίποτα ενώ εξελίσσεται ένας πόλεμος τόσο κοντά στη χώρα μας. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος πόλεμος που διεξάγεται παγκόσμια στον σύγχρονο κόσμο. Όμως, δεν επιτρέπεται να γίνεται μία εισβολή δίπλα μας, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, μία καταδικαστέα εισβολή σε μία χώρα, εκατομμύρια πρόσφυγες και πιθανώς χιλιάδες θύματα και εμείς να συνεχίζουμε να συζητάμε για άλλα θέματα και να μην είμαστε εκεί ως διαπραγματευτική, ως ειρηνευτική και ανθρωπιστική δύναμη. Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε θεατές στον πόλεμο που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Ο πόλεμος δεν είναι τηλεπαιχνίδι, είναι ανθρώπινες ζωές, πόνος, δυστυχία και προσφυγιά και δυστυχώς αυτό το προσπερνάμε πολλές φορές.

Σήμερα λαμβάνει χώρα μία διαπραγμάτευση στην Αττάλεια που οφείλουμε να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες σε αυτή, γιατί θέλουμε να τερματιστεί ο πόλεμος σήμερα, αν μπορούσε και εχθές, και να υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση πυρός. Για να υπάρξει αφοπλισμός. Γιατί είμαστε υποκριτές όταν μιλάμε για εξοπλισμούς ως απάντηση στον πόλεμο. Η απάντηση στον πόλεμο είναι αφοπλισμός και ειρήνη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύεται απούσα και αδύναμη πολιτικά και σε αυτήν τη συγκυρία, επειδή θα έπρεπε να είχε προλάβει τις εξελίξεις και να είχε παρέμβει ώστε να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έπρεπε επίσης να είχε λάβει την πρωτοβουλία για τις διαπραγματεύσεις στην Αττάλεια, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε λάβει σχετική πρωτοβουλία, ο ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες για να σταματήσει η σύγκρουση.

Υπάρχουν ευθύνες γιατί πίσω από τους πολέμους υπάρχουν συμφέροντα και δυστυχώς ακόμη και στην αναμετάδοση των ειδήσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία επικρατούν τα συμφέροντα, με αποτέλεσμα να φιλτράρονται οι ειδήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα. Εμείς δεν είμαστε με κανένα στρατόπεδο αλλά, είμαστε με την ειρήνη και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούμε να συζητάμε για το Κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αγοράζουμε όπλα.

Η Ευρώπη αποδεικνύεται επίσης αδύναμη στο να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης όταν έφτασε μόλις εχθές να καταθέσει το σχέδιο Repower EU, ενώ θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και χρόνια. Δεν γίνεται να μιλάς για τη μετάβαση χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Παρακολουθούμε όμως και την προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να κρύψει τις ευθύνες της για την πρωτόγνωρη και ακραία ακρίβεια στην ενέργεια εδώ και πολλούς μήνες, πίσω από την ουκρανική κρίση. Ο κος Σκρέκας παραδέχτηκε άλλωστε σε τηλεοπτικό σταθμό εχθές ότι η ακρίβεια στην ενέργεια στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Αύγουστο.

Η κρίση ακρίβειας στην ενέργεια στην Ελλάδα έχει υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας και Κωστής Χατζηδάκης. Είναι υποκρισία να στέλνει επιστολή ο κος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Επιτροπή έχει ήδη προ-ανακοινώσει το σχέδιο Repower EU, αλλά να μην καταφέρει να ψελλίσει κάτι για τα ουρανοκατέβατα κέρδη και αισχροκέρδεια παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τα οποία κάνει πλέον ξεκάθαρα λόγο και η Επιτροπή. Αυτό που λέμε δηλαδή εμείς, η βιομηχανία και η αγορά εδώ και πολλούς μήνες. Ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει τη λειτουργία καρτέλ με συμμετοχή της ΔΕΗ που χειραγωγεί τις τιμές και αισχροκερδεί. Σε αυτό κάνει πλάτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ επίσης όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια, στην Ελλάδα αυτό δεν ισχύει αλλά οι εξωφρενικές τιμές χονδρικής μετακυλίονται πλήρως στους καταναλωτές.

193 ευρώ μεταβλητό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου, αναφέρει ο κος Σκρέκας ενώ την ίδια μέρα η χονδρική τιμή είναι 429 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Αυτό το πρόσθετο αδικαιολόγητο κόστος πληρώνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις εδώ και οκτώ μήνες!!!

Δεν επιτρέπεται να μην κάνετε τίποτα για τα ουρανοκατέβατα κέρδη παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας -που ξεπερνούν και το 1 δισ. ευρώ- και τα νοικοκυριά, οι αγρότες, οι δήμοι, οι επιχειρήσεις να είναι σε απόγνωση και, όπως διαβάσαμε εχθές, βιομηχανίες να βάζουν προσωρινά λουκέτο γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος. Και εσείς παρακολουθείτε αμέτοχοι αυτό το «πάρτι» στην αγορά και βλέπετε τις βιομηχανίες να κλείνουν και στέλνετε απλά μία επιστολή στην Κομισιόν;

Σας ενδιαφέρουν όμως μόνο τα χρυσά, γαλάζια παιδιά που έχετε τοποθετήσει στους ενεργειακούς φορείς με τις υπέρογκες αμοιβές και τα μπόνους, εκατοντάδες Διευθυντές στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ και το να γράφει κέρδη η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο. Όμως οι λογαριασμοί ρεύματος δεν πληρώνονται με τα κέρδη της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο και τις αμοιβές του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ που φτάνουν στα 360.000 ευρώ. Έτσι θα επιβιώσουν οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία, η εστίαση, οι ΔΕΥΑ, οι πολίτες;

Η Ελλάδα σήμερα είναι ενεργειακά ανασφαλής και ευάλωτη εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε επιπλέον να δεσμεύσει τη χώρα μας στην ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, εισαγόμενο και πανάκριβο φυσικό αέριο αντί να προχωρήσει σε απανθρακοποίηση, αντικατάσταση δηλαδή όλων των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ. Η αυξημένη εξάρτηση της Ελλάδας από το φυσικό αέριο αποδεικνύεται και από στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της ΕΕ για το τρίτο τρίμηνο του 2021 που καταγράφει 12% αύξηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 10%, καθώς και αύξηση 25% στο μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ενώ στην Ολλανδία μειώθηκε κατά 49% και στη Γαλλία 46%. Εσείς επιλέξατε να αντικαταστήσετε τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με μονάδες φυσικού αέριου ιδιωτών.

Σχετικά με τα ψέματα Μητσοτάκη για το λιγνίτη να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι οπαδός του λιγνίτη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκπόνησε για πρώτη φορά Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που προέβλεπε την ομαλή μετάβαση στην απανθρακοποίηση, την απεξάρτηση από όλα τα ορυκτά καύσιμα και το φυσικό αέριο και το λιγνίτη. Όμως εσείς δεν μπορείτε να λέτε ψέματα και να κρύβετε τις επιλογές σας που αδειάζουν τις τσέπες των πολιτών. Καταθέτω λοιπόν δελτίο Τύπου του κ. Σκρέκα που αναφέρει πως το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν από το ράλι τιμών, ήταν στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στα 110 με 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Καταθέτω ακόμη άρθρο Διευθυντή της ΔΕΗ, κ. Σταματάκη, που αναφέρεται σε στοιχεία για τον Ιανουάριο όπου, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ήταν στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο 170 έως 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου. Καταθέτω τέλος στοιχεία από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Κάπρο που αναφέρει κόστος 134 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το φυσικό αέριο και 115 ανά μεγαβατώρα για το λιγνίτη.

Υπήρχε λοιπόν η δυνατότητα για να εξυπηρετηθεί η ελληνική παραγωγή και οικονομία και φυσικά οι πολίτες, χωρίς να αποκλίνουμε από το στόχο της απολιγνιτοποίησης, όπως λέει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κος Τίμερμανς, να χρησιμοποιούμε εγχώρια καύσιμα λαμβάνοντας πάντα υπόψη το κόστος παραγωγής και να μεταβούμε στις ΑΠΕ χωρίς όμως την «αεριοποίηση» της ηλεκτροπαραγωγής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αυτή όμως είναι μία επιλογή χρεωκοπίας για την Ελλάδα. Εμείς ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, έλεγχο στα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών και παραγωγών ενέργειας, ρύθμιση της αγοράς και συμμετοχή του εγχώριου καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή και ταυτόχρονα δημόσιο έλεγχο στις ενεργειακές εταιρείες και στα Δίκτυα, όπως και αξιοποίηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού διαχρονικού ρόλου της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε όμως να παραδώσει όλα αυτά τα εργαλεία άσκησης πολιτικής σε ιδιώτες, άλλη μία επιλογή που μάς οδηγεί σε αδιέξοδα και χρεωκοπία. Άρα χρειάζονται μεγάλες πολιτικές αλλαγές για να αναστραφεί η σημερινή κατάσταση και να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να σταθεί στα πόδια της. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για αυτό το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποχωρήσετε.​