Νέο ρεκόρ στην τιμή του αερίου, αμείωτη συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση

Νέο ρεκόρ στην τιμή του αερίου, αμείωτη συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση
Τετάρτη, 15/12/2021 - 13:07

Νέο ρεκόρ κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, σπάζοντας το φράγμα των 130 ευρώ/MWh. Καθώς η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει άμεσα την αγορά του ηλεκτρισμού, αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφονται και στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ανά την Ευρώπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 346,28 ευρώ/MWh ενώ τιμές πάνω από τα 300 ευρώ/MWh καταγράφονται σε 8 χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Σλοβενία, Αυστρία, Κροατία, Σερβία, Ουγγαρία). Στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, στα 222,75 ευρώ/MWh και αυτό διότι λόγω των βροχοπτώσεων και των ανέμων υπάρχει μεγάλη παραγωγή των υδροηλεκτρικών και των αιολικών.

Το νέο ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου σχετίζεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις δηλώσεις της κυβέρνησης στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τον αγωγό Nordstream 2, ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει αδειοδότηση υπό την παρούσα μορφή του. Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι η κατάσταση στην αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά εύθραυστη με αποτέλεσμα η κρίση να συνεχίζεται αμείωτη, με βασικό "θύμα" τους καταναλωτές.

Καθώς λοιπόν έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση ότι η ενεργειακή κρίση θα συνεχιστεί, τουλάχιστον και για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, το ενεργειακό επιτελείο επεξεργάζεται τα σενάρια για τη νέα επιδότηση που θα χορηγηθεί στους καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν κριτήρια, όπως έχει ζητηθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς σε διαφορετική περίπτωση η καθολική επιδότηση ισοδυναμεί με διαμόρφωση τιμής. Τα κριτήρια που εξετάζεται να ισχύσουν είναι εισοδηματικά αλλά και κριτήρια ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος.

Το δίλημμα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί αφορά στο πόσοι καταναλωτές θα είναι επιλέξιμοι για την επιδότηση. Η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ των αυστηρότερων κριτηρίων, σύμφωνα με τα οποία θα είναι επιλέξιμοι περίπου το 50% των καταναλωτών, κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα. Σε αυτήν την περίπτωση το ύψος της επιδότησης θα είναι μεγαλύτερο. Εναλλακτικά το άλλο σενάριο θέλει η επιδότηση θα αφορά περισσότερους καταναλωτές, περίπου το 80%. Σε αυτήν την περίπτωση το ύψος της επιδότησης θα είναι μικρότερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερη επιλογή θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη, δηλαδή η επιδότηση των πιο ευάλωτων καταναλωτών με μεγαλύτερο ποσό επιδότησης. 

Χάρης Φλουδοπουλος / capital.gr