Μυτιληναίος: Γιατί «ποντάρει» σε έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης και μεγάλες υποδομές

Δευτέρα, 06/12/2021 - 11:14

Διαβλέποντας προφανώς ότι ο ευρύτερος τομέας των υποδομών «κρύβει» μεγάλες ευκαιρίες καθώς προωθούνται ήδη ή προγραμματίζονται διαγωνισμοί, αναπτύξεις και επενδύσεις δεκάδων δισ. ευρώ σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο όμιλος Μυτιληναίου φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να διεισδύσει όσο το δυνατόν περισσότερο στον «χώρο» αυτό. Στο γκρουπ, επί της ουσίας, ο κλάδος των υποδομών εντάσσεται στον ευρύτερο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στον οποίο η εισηγμένη «ποντάρει» δυνατά.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων του εν λόγω τομέα ανέρχονταν σε 848 εκατ. ευρώ στο τέλος του 9μήνου 2021, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο φτάνει τα 1,7 δισ. ευρώ. Η Μυτιληναίος στοχεύει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ιδιαίτερα για έργα τα οποία προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων.

Παράλληλα, είναι εμφανές ότι έχει απλώσει το αποτύπωμά της σε πλήθος υποδομών και διαγωνισμών, όπως οδικά έργα, ΣΔΙΤ, σιδηροδρομικά projects, κτιριακές αναπτύξεις κ.α., είτε κερδίζοντας σημαντικά συμβόλαια, είτε διεκδικώντας συμβάσεις κάμποσων δισ. ευρώ συνολικά (π.χ., μόνο τα 3 οδικά ΣΔΙΤ για τα οποία υποβάλλονται προσφορές εντός Δεκεμβρίου ανέρχονται συνολικά σε 1 δισ. ευρώ). Προφανώς δε, αποτελεί ειλημμένη απόφαση του γκρουπ να διεκδικήσει μεγάλους διαγωνισμούς, αυτόνομα ή σε συνεργασίες (π.χ. έγινε με την ΤΕΡΝΑ σε σιδηροδρομικά).

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο 9μηνο, όπως ο όμιλος είχε αναφέρει, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης παρέμεινε σε κερδοφόρο πορεία, πιστοποιώντας την ουσιαστική επανεκκίνησή του, έπειτα από μια χρονιά που επηρεάστηκε σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και με τη νέα στρατηγική εστίαση σε έργα που προάγουν την Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €283,6 εκατ. που αντιστοιχεί σε 16,7% του συνολικού κύκλου εργασιών έναντι €73,6 εκατ. το εννεάμηνο του 2020. Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε €29,6 εκατ. έναντι ζημιών €12,0 εκατ. στο Εννεάμηνο του 2020, με το περιθώριο EBITDA να είναι περίπου στο 10%.

Μάλιστα, η Μυτιληναίος σημείωνε ότι συνολικά για τον όμιλο στο 9μηνο 2021 «ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 1,698 δισ. έναντι 1,341 δισ. ευρώ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 27%. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 241,2 εκατ. ευρώ έναντι 234,5 εκατ. κατά το εννεάμηνο του 2020, επωφελούμενα από τη σημαντικά βελτιωμένη επίδοση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επανήλθε σε κερδοφορία μετά την ανάληψη νέων συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Μεταλλουργίας».

Κατά τη διάρκεια του έτους, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων υποσταθμών υψηλής τάσης και την επέκταση ενός υπάρχοντος υποσταθμού στη Γεωργία. Το έργο αυτό έρχεται ως συνέχεια δύο συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για παρόμοια έργα σε Ελλάδα και Αλβανία, σηματοδοτώντας την δυναμική εισχώρηση του Τομέα στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D).

Παράλληλα, ο Τομέας συνεχίζει να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την ισχυρή τεχνογνωσία που διαθέτει στην κατασκευή θερμικών μονάδων, διεκδικώντας με αξιώσεις έργα σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική, ενώ προχωρά την εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων. Επιπλέον, στον τομέα των περιβαλλοντικών λύσεων, η MYTILINEOS εντοπίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, έχοντας ήδη την αναγνώριση της αγοράς ως Turn-Key Contractor έργων μεγάλης κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η υλοποίηση του έργου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων “Protos Energy Facility” στο Cheshire του Ηνωμένου Βασίλειου, με δυνατότητα επεξεργασίας 400.000 τόνων ετησίως, ενώ συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις για περαιτέρω δυνατότητες ανάληψης παρόμοιων έργων.

Επί της ουσίας, η εισηγμένη προχώρησε στον μετασχηματισμό του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων EPC – METKA σε ένα νέο, σύγχρονο και καινοτόμο Business Unit, τον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions - SES BU). Ο Τομέας με αναβαθμισμένη κατεύθυνση, πέραν της κατασκευής θερμικών μονάδων και επιλεγμένων έργων υποδομών που παραδοσιακά εκτελεί, επικεντρώνεται στη δυναμική ανάπτυξη Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

insider.gr / Γιώργος Παπακωνσταντίνου