Γιάννης Οικονόμου: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης

Δευτέρα, 08/11/2021 - 17:03

Παρά τις παγκόσμιες κρίσεις και προκλήσεις, που αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη χώρα μας, η Κυβέρνηση προωθεί τολμηρές μεταρρυθμίσεις και δρομολογεί προοδευτικές δράσεις για την πράσινη μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να μην υστερήσει στον παγκόσμιο παραγωγικό μετασχηματισμό και να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο ζωής. Ανάμεσα στα άλλα:

-Προωθούμε συγκροτημένο σχέδιο για γρήγορη απεξάρτηση από τον ρυπογόνο λιγνίτη.

-Προχωράμε σε ρυθμίσεις που λειαίνουν το έδαφος για περισσότερες επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταδιακή μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

-Ξεκίνησε από τη Χάλκη -με την παρουσία του Πρωθυπουργού- η πρωτοβουλία GR – eco islands για τη γρήγορη μετατροπή των νησιών μας σε πράσινες, ενεργειακά αυτόνομες περιοχές, ώστε να γίνουν πλέον θελκτικές σε επενδυτές και τουρίστες.

-Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες -όπως η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση- που καθιστούν τη χώρα μας κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη, ενισχύοντας αφάνταστα το γεωστρατηγικό μας ρόλο.

-Προωθούμε -όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο- τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περιβάλλον, όπως:

Πρώτον, ο κλιματικός νόμος, που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα.

Δεύτερον, το νέο πλαίσιο παραγωγής και αποθήκευσης ρεύματος από καθαρές πηγές, με έμφαση στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

Τρίτον, ο μετασχηματισμός της διαχειριστικής Αρχής υδρογονανθράκων.

Και τέταρτον το Εθνικό Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας για την περίοδο 2021-2025.

Πρόκειται, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, για ένα πολυεπίπεδο, συνεκτικό πρόγραμμα που οδηγεί -θέτοντας συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα- την Ελλάδα σε ισχυρή ανάπτυξη με καθαρή και φθηνή ενέργεια, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.