Αρχίζει στη Χάλκη η εφαρμογή του προγράμματος GReco – Island

Δευτέρα, 25/10/2021 - 12:35

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο νησί της Χάλκης για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επικεφαλής τον υπουργό κ. Κ. Σκρέκα, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για να κηρυχθεί η έναρξη του προγράμματος GReco-island, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προτύπου «πράσινης» οικονομίας και καινοτόμων δράσεων, μέσα από τη συνεργασία κορυφαίων ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων, που ξεκινά από τη Χάλκη η οποία ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στα GR-Eco Islands.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου Χάλκης, Ευάγγελου Φραγκάκη και εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της VODAFONE και της ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο προσυπογράφει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει:

-Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1 μεγαβάτ μέσω της οποίας θα καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων του νησιού με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού. Ήδη ο Δήμος Χάλκης και οι κάτοικοι έχουν συστήσει ενεργειακή κοινότητα για να συμμετάσχουν στα οφέλη της δράσης. Το κόστος εγκατάστασης του πάρκου αναλαμβάνει η ΔΕΗ και τη διαχείριση οι AKUO Energy και OMEXOM/Vinci Energies

-Τη δωρεά ηλεκτρικών οχημάτων για χρήση από τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, από τον όμιλο Συγγελίδη και την ALD Automotive.

-Την αναβάθμιση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου σε 5G από τη Vodafone, που θα επιτρέψει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, ανάπτυξη δράσεων τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές της Χάλκης αλλά και για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε summer camps στο νησί, την προσέλκυση τουρισμού ψηφιακών νομάδων και τη βελτίωση της καθημερινότητας τουριστών και μόνιμων κατοίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η άφιξη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου και θα παραμείνει στο νησί μέχρι την ολοκλήρωση της παρουσίασης του καινοτόμου προγράμματος από τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Για την ίδια ημέρα έχουν προγραμματιστεί έκτακτα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τη Ρόδο προς τη Χάλκη προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προσκεκλημένοι αλλά και όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν στο νησί για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος.

Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού.

Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού.

Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

Η εθνική πρωτοβουλία GReco-islands στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GReco-island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την επόμενη ημέρα 28 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός -εκτός απροόπτου- έχει προγραμματίσει να βρίσκεται στους Αρκιούς για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και την παρέλαση των δύο μαθητών που φοιτούν στο σχολείο του νησιού.

dimokratiki.gr