Επίσκεψη της Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κας Elisa Ferreira στη Δυτική Μακεδονία

Δευτέρα, 04/10/2021 - 13:59

Την Κοζάνη επισκέφθηκε την 1η Οκτωβρίου η κα Ελίζα Φερέιρα, Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, έχοντας στην ατζέντα της ως προτεραιότητα τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς τη μετάβαση λόγω απολιγνιτοποίησης, με κύριο στόχο τη διασφάλιση της στήριξης των υπό μετάβαση περιοχών, μεταξύ άλλων μέσω του ταμείου “Just Transition” στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας έγκρισης για τα Ταμεία Συνοχής στον προϋπολογισμό 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την κ. Φερέιρα συνόδευαν ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Είχαν προβλεφθεί συναντήσεις με τους δημάρχους των ενεργειακών δήμων καθώς και επισκέψεις στα ορυχεία και σε χώρους εργασίας της ΔΕΗ.

Η Επίτροπος κα. Φερέιρα σε δηλώσεις της υπογράμμισε πως ...«Την ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης δεν την βάζουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για την χώρα της». Επεσήμανε δε ότι « η αναπλήρωση των χαμένων θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθει μόνο από νέες επενδύσεις και είναι σημαντικό στο σχεδιασμό που θα κάνουμε να δούμε ποιοι νέοι κλάδοι της μεταποίησης και της βιομηχανίας πχ όπως ο τομέας των ημιαγωγών μπορούν να φιλοξενηθούν στην περιοχή σας».

Εξάλλου ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε ότι " Όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα ξεκινούν το ’22 και η συνεργασία με τους δημάρχους είναι συνεχής γιατί υπάρχουν και άλλα ειδικά ζητήματα, πχ τρέχει πρόγραμμα ενίσχυσης διασυνδεδεμένων επιχειρήσεων για την περιοχή και ταυτόχρονα θα τρέξει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους" ...προσθέτοντας πως "...οι νόμοι που έρχονται βάζουν τη Δ. Μακεδονία στην κορυφή των ενισχύσεων, ενώ προχωράει ο σχεδιασμός του ΣΔΑΜ και των εδαφικών σχεδίων."

Ο Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αναφερόμενος στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τόνισε πως ..." δεν είναι το σχέδιό μου, είναι το σχέδιό μας και είναι εντελώς διακριτό σε σχέση με την διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου που βιώνουμε εμείς και την απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μείγματος που είναι ενεργειακή πολιτική.... λοιπόν, σήμερα, ήταν μια πολύ καλή μέρα για την Δυτική Μακεδονία. Η Επίτροπος είναι από το πρωί εδώ, πέρα από τις επισκέψεις και την ιδία αντίληψη που σχημάτισε, είδαμε σε βάθος το πρόγραμμα και με τις υπηρεσίες της, συνοδεύεται και από τον Γενικό Διευθυντή. Το ορόσημο μας είναι 12 Οκτωβρίου, η υποβολή η επίσημη του Προγράμματος, όχι μόνο της Δίκαιης Μετάβασης, όλων των προγραμμάτων που Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των Περιφερειακών."
Υπογράμμισε επίσης πως..." πληροφορούμαστε ότι η Ελλάδα, ειδικά στην Δίκαιη Μετάβαση, βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης που εξαρτώνται από τον άνθρακα, και νομίζω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε την έγκριση αυτού του μεγάλου πακέτου που είναι προϋπόθεση - όχημα για να πάμε στην επόμενη μέρα σε μια περίοδο πολύ στενή χρονικά..."

Για το βίντεο με τις δηλώσεις του κ.Νίκου Παπαθανάση πατήστε εδώ.

Για το βίντεο με τις δηλώσεις του Κωστή Μουσουρούλη πατήστε εδώ.