Και η ενέργεια στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger στο Μέγαρο Μαξίμου

Και η ενέργεια στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger στο Μέγαρο Μαξίμου
Πέμπτη, 30/09/2021 - 18:39

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας Eduard Heger. Κατά τις συνομιλίες, έγινε επισκόπηση των άριστων σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές πολιτικό επίπεδο, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς η στρατηγική θέση των δύο χωρών επιτρέπει, μέσω διασυνδεσιμότητας, τη συνεργασία στους τομείς ενέργειας και μεταφορών.

Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της αναδάσωσης, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, για την αντιμετώπιση των οποίων η Σλοβακία παρείχε άμεση και αποτελεσματική συνδρομή στη χώρα μας.

Θεωρώ δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι Ελλάδα και Σλοβακία μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά τους αμυντικούς αλλά και διπλωματικούς τους δεσμούς. Πολλά υποσχόμενες, όμως, είναι και οι Έλληνο-σλοβακικές οικονομικές σχέσεις, η στρατηγική θέση των δύο κρατών, μας διευκολύνει την ανάπτυξή τους, κυρίως στα πεδία των μεταφορών και της ενέργειας.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εκτενώς τα σχέδια των δύο χωρών για την ενεργειακή μετάβαση. Σλοβακία και Ελλάδα έχουμε αποφασίσει, από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες, να περιορίσουμε, να μηδενίσουμε ουσιαστικά την εξάρτησή μας από τον λιγνίτη ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να κινηθούμε γρήγορα στην πράσινη μετάβαση.

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Eduard Heger, τόνισε από την πλευρά του πως είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν κοινές λύσεις στον τομέα της ενέργειας καθώς όπως είπε, «εάν αυτές τις προκλήσεις τις αντιμετωπίζουμε μαζί, σίγουρα θα επωφεληθούν και οι δικοί μας πολίτες».