Οικονομικά Αποτελέσματα Α' εξαμήνου για την Cenergy Holdings: Υγιής κερδοφορία, ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών και σταθερή ανάπτυξη

Οικονομικά Αποτελέσματα Α' εξαμήνου για την Cenergy Holdings: Υγιής κερδοφορία, ισχυρό χαρτοφυλάκιο παραγγελιών και σταθερή ανάπτυξη
Πέμπτη, 23/09/2021 - 14:59

Η Cenergy Holdings S.A. ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του 2021 μαζί με την έκδοση της Ενδιάμεσης Έκθεσης για την ίδια περίοδο.

  • Αύξηση πωλήσεων (16,5% αύξηση σε ετήσια βάση) χάρη στο αυξημένο επίπεδο δραστηριότητας στον κλάδο καλωδίων
  • Υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA1 να ξεπερνά τα 47 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 (+11,3% σε ετήσια βάση). Κινητήρια δύναμη παραμένει ο τομέας των έργων καλωδίων
  • Σημαντικό ύψος ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30.06.2021, εξέλιξη που σηματοδοτεί δυναμική ανάπτυξη για το μέλλον (31.12.2020: 500 εκατ. ευρώ), ενώ εξασφαλίστηκαν επιπλέον παραγγελίες εντός του τρίτου τρίμηνου του 2021.
  • Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 12,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,9 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (+2,5%)
  • Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 8,1 εκατ. Ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 (αύξηση 43% σε ετήσια βάση)

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2021, η Cenergy Holdings διατήρησε τη δυναμική που δημιούργησε τα δύο τελευταία χρόνια και έδειξε την ικανότητά της να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Η ομαλή εκτέλεση ενεργειακών έργων τόσο στον κλάδο καλωδίων, όσο και στο κλάδο σωλήνων χάλυβα συνεχίστηκε, με τον κάθε κλάδο να επιτυγχάνει σημαντικά έργα ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών: παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση της «διασύνδεσης των ρεκόρ» μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου και η παράδοση του πρώτου πιστοποιημένου αγωγού μεταφοράς υδρογόνου για το δίκτυο αερίου υψηλής πίεσης στην Ιταλία.

Ταυτόχρονα, οι ισχυρές εμπορικές ομάδες σε όλες τις εταιρείες της Cenergy Holdings κατάφεραν να διατηρήσουν υψηλά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, πράγμα απαραίτητο για την μελλοντική τους ανάπτυξη, και εξασφάλισαν παράλληλα σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα ανά τον κόσμο, διαμορφώνοντας το ύψος του χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών στα 600 εκατ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2021.

Οι πρόσφατες αναθέσεις της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας, ενός υποθαλάσσιου αγωγού αερίου υψηλής πίεσης στο Ισραήλ, η πρώτη ανάθεση έργου υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεσης στην Αδριατική Θάλασσα και η υπογραφή συμβάσεων-πλαίσιο με σημαντικούς Ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας είναι μερικές από τις επιτυχίες των εταιρειών σε διαγωνισμούς έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς η υφήλιος βιώνει συνεχή κύματα έξαρσης του ιού SARS-Cov-2, όλες οι εταιρείες της Cenergy Holdings συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν το πολυτιμότερο αγαθό τους, την υγεία του προσωπικού τους.

Το σχέδιο δράσης που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού παραμένει σε ισχύ ενώ η Διοίκηση στηρίζει ενεργά τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές μας.

Για τον κλάδο καλωδίων, η υψηλή αξιοποίηση όλων των γραμμών παραγωγής και η ομαλή εκτέλεση υποβρύχιων έργων υψηλών απαιτήσεων οδήγησαν σε περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυρές επιδόσεις. Από την άλλη, η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα ανέκαμψε το 1ο εξάμηνο του 2021 με τον όγκο πωλήσεων να αυξάνεται εκεί κατά 16%.

Η αύξηση αφορά ένα ευρύ φάσμα τύπων καλωδίων, γεγονός που εξασφάλισε ικανοποιητική απασχόληση σε όλες τις γραμμές παραγωγής χερσαίων καλωδίων. Οι εταιρείες συνέχισαν βεβαίως να εστιάζουν σε προϊόντα και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στρατηγική που τους πρόσφερε υψηλότερη κερδοφορία, οδηγώντας το σύνολο του κλάδου σε αξιοσημείωτες επιδόσεις, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω από πρωτοβουλίες για είσοδο σε νέες γεωγραφικές αγορές αλλά και από το συνεχιζόμενο επενδυτικό πρόγραμμα για αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων.

Τέλος, στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, η Hellenic Cables έλαβε τη διάκριση Silver από την EcoVadis σύμφωνα με την αξιολόγηση του συστήματος κατάταξης EcoVadis Sustainability Rating του 2021 για τις πρακτικές της, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στην εφαρμογή υπεύθυνων επιχειρηματικών δράσεων σε όλες τις δραστηριότητές της.

Στον αντίποδα, στη διεθνή αγορά σωλήνων χάλυβα, επικρατεί ακόμα ασθενική ζήτηση, ιδίως όσον αφορά τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου. Οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά ασταθείς ενώ ένας μεγάλος αριθμός ενεργειακών έργων είτε αναβλήθηκε είτε εγκαταλείφθηκε, ιδίως στις ΗΠΑ. Ως επακόλουθο, τα έσοδα του κλάδου παρουσίασαν πτώση 22% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA) υποχώρησε κατά 2 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, καθώς οι τιμές και η ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτουν, οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές ενέργειας, η Σωληνουργεία Κορίνθου, κύρια εταιρεία του Ομίλου στον κλάδο, θα έχει ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή σε διαγωνισμούς. Παράλληλα, με στόχο να αντισταθμίσει ακόμα περισσότερο τις γενικότερες συνθήκες υποτονικής ζήτησης και να προστατεύσει την κερδοφορία της, η εταιρεία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους που ξεκίνησε το 2020 και περιλάμβανε μέτρα μείωσης κόστους, αλλά και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της βιομηχανικής αριστείας στο εργοστάσιο της Θίσβης.

Στο χρηματοοικονομικό πεδίο, συνέχισε την αυστηρή διαχείριση κεφαλαίου κίνησης, μετριάζοντας με τον τρόπο αυτό τις όποιες αυξητικές πιέσεις παρουσιάστηκαν στον καθαρό δανεισμό λόγω των υψηλών τιμών πρώτων υλών

Δείτε αναλυτικά το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ