Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών
Πέμπτη, 23/09/2021 - 14:23

Η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 110,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 153,53 ευρώ χθες Τετάρτη (μείωση 28%)

Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 110,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 153,53 ευρώ χθες Τετάρτη (μείωση 28%). Δηλαδή η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αλλά χαμηλότερα από τα ιστορικά ρεκόρ που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όταν η μέση τιμή ξεπέρασε και τα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ημερήσια μείωση, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς, προφανώς δεν προδικάζει τη συνέχεια κατά τις επόμενες ημέρες, προσθέτουν ωστόσο ότι έχει ενδιαφέρον η αιτία της αποκλιμάκωσης. Δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου που είναι βασικό καύσιμο για την ηλεκτροπαραγωγή παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η αιτία της αποκλιμάκωσης είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα, η οποία σήμερα προβλέπεται σχεδόν διπλάσια από τη χθεσινή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, οι ΑΠΕ αναμένεται να καλύψουν σήμερα το 39 % της ζήτησης (έναντι 23 % χθες) ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου πέφτουν στο 37 % (από 46 %), οι λιγνίτες 8 % (από 12 %), οι εισαγωγές 13 % (από 15 %) και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά παραμένουν στο 3 %.

Στο θέμα αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), Γιάννης Γιαρέντης ο οποίος υπογράμμισε ότι οι ΑΠΕ ρίχνουν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς. «Με ανάλυση και συγκρίσεις μεταξύ διείσδυσης ΑΠΕ και τιμών χονδρεμπορικής έγινε εμφανές ότι όταν υπήρξε μειωμένη παραγωγή ΑΠΕ, ειδικά των Αιολικών, λόγω άπνοιας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ζήτηση από την κατανάλωση, οι τιμές εκτοξεύθηκαν. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί επιβεβαίωση του κομβικού και σημαντικού ρόλου που παίζουν οι ΑΠΕ, οι οποίες όταν συνδυαστούν με αποθήκευση θα λύσουν τα μεγάλα προβλήματα εξισορρόπησης των τιμών».

Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση των τιμών φέρνει την ελληνική αγορά σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό νότο (Ιταλία: 170,85 ευρώ /MWh, Ισπανία-Πορτογαλία: 165,19). Παραμένει ωστόσο σημαντικά ακριβότερη από τη Γερμανία (73,16 ευρώ) και την Πολωνία (93,22 ευρώ.

newmoney.gr