Ο Μουράτογλου (ΕREN) και η ΔΕΗ «ρίχνουν» €4 εκατ. για τις καμένες δασικές περιοχές της Εύβοιας

Ο Μουράτογλου (ΕREN) και η ΔΕΗ «ρίχνουν» €4 εκατ. για τις καμένες δασικές περιοχές της Εύβοιας
Δευτέρα, 20/09/2021 - 13:17

Τι περιλαμβάνει ο θεσμός της αναδοχής για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών στην Αττική που έχουν αναλάβει με σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο

Μία πολυεθνική εταιρεία με άρωμα Ελλάδας και η ΔΕΗ είναι οι πρώτοι «ανάδοχοι» για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών στην Αττική αναλαμβάνοντας με χορηγία 4 εκατομμυρίων την αναγέννηση των δασών της Εύβοιας και την προστασία τους από τις επικείμενες βροχοπτώσεις.

Η ΕREN δημιούργημα του ελληνικής καταγωγής Πάρη Μουράτογλου που πριν τέσσερα χρόνια ένωσε τις δυνάμεις της με το γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό της Total, ο οποίος απέκτησε έναντι 237 εκ. ευρώ το 22% των μετοχών της είναι ο πρώτος ιδιώτης που αναλαμβάνει χορηγία ύψους 1 εκατομμυρίου για την περιοχή της Εύβοιας. Την προσφορά της εταιρείας, η οποία θα φτάσει συνολικά τα 2 εκατ. ευρώ και θα αφορά και άλλες πληγείσες περιοχές προσφέρει η EREN Group. Πρόκειται για την Holding εταιρεία του ομίλου με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία ανήκει στον κ. Μουράτογλου.

Η εταιρεία διαθέτει ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα στην πράσινη ενέργεια και συγκαταλέγεται στους ισχυρούς παίκτες που αναπτύσσονται διεθνώς στις ΑΠΕ. Στη χώρα μας έχει αναπτύξει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος περίπου 350 MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Aπό αυτά περίπου 70MW βρίσκονται στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας (Νέα Στύρα).

EREN και ΔΕΗ βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης, το οποίο θα αξιοποιήσει το θεσμό της αναδοχής και αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Με βάση το σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ο υπουργός ΠΕΝ κ. Κώστας Σκρέκας, το δασαρχείο θα ορίζει την περιοχή που χρειάζεται προστασία και τεχνητή αναδάσωση, ο ανάδοχος ή το υπουργείο θα αναλαμβάνουν την εκπόνηση μελετών που θα εγκρίνει το δασαρχείο και τα έργα θα προχωρούν με την επιστασία του αναδόχου μέσω των τοπικών συνεταιρισμών.

Τρία συνολικά εκατομμύρια θα διαθέσει αντίστοιχα η ΔΕΗ για να επουλώσει τις βαθιές πληγές του οικοσυστήματος της Εύβοιας σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς τα έργα θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα για να προλάβουν τα… πρωτοβρόχια του Φθινοπώρου.

Πρόσφατα, αναρτήθηκαν στην Διαύγεια οι αποφάσεις για έργα αποκατάστασης συνολικού ύψους 2,4 εκατ. ευρώ στην Λίμνης Ευβοίας. Τα έργα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο εγκεκριμένης μελέτης, σε μία περιοχή συνολικής παρέμβασης 32.537 στρεμμάτων. Ως καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών ορίζεται η 17η και 18η Δεκεμβρίου 2021.

Αντίστοιχα, η απόφαση για την EREN, περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ίδια περιοχή (Λίμνης Ευβοίας), συνολικού προϋπολογισμού 992.222 ευρώ. Ως καταληκτική προθεσμία ολοκλήρωσης των εργασιών ορίζεται η 14η Δεκεμβρίου 2021.

Κατόπιν εγκεκριμένης μελέτης θα κατασκευαστούν κορμοδέματα με ειδική κατασκευή για τον περιορισμό της επιφανειακής διάβρωσης και απορροής, σανιδότοιχοι όπου δεν υπάρχει ξυλώδες υλικό, κλαδοπλέγματα κατά μήκος των υπολειμμάτων των κατεστραμμένων δέντρων και ξυλοφράγματα σε μικρές χαράδρες και ρέματα για την αποτροπή της διάβρωσης και τη συγκράτηση φερτών υλικών.

Υποχρέωση του αναδόχου αποκατάστασης είναι να κοινοποιήσει εγγράφως στο Δασαρχείο Λίμνης τα στοιχεία του επιβλέποντα των εργασιών. Όπως επισημαίνεται με το θεσμό του αναδόχου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το καλοκαίρι για την επιτάχυνση των σχετικών έργων, δεν θίγονται τα εμπράγματα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στην καμένη δασικού χαρακτήρα έκταση, τα οποία διατηρούνται στο ακέραιο.

Η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων γίνεται από το ΥΠΕΝ με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για τη συγκράτηση του εδάφους και την εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και την αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις, των ορεινών όγκων των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Μαιάννα Τζάννε / newmoney.gr