Φορολογικά κίνητρα και άμεσες επιχορηγήσεις για πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος ζήτησε ο ΣΒΕ από τον Πρωθυπουργό

Φορολογικά κίνητρα και άμεσες επιχορηγήσεις για πράσινη μετάβαση, κυκλική οικονομία και μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος ζήτησε ο ΣΒΕ από τον Πρωθυπουργό
Πέμπτη, 02/09/2021 - 12:22

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου η Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στο πλαίσιο των επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ανέπτυξε τέσσερις δέσμες προτάσεων καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Αυτές είναι :

  1. Μείωση λειτουργικού κόστους
  2. Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
  3. Αγορά εργασίας
  4. Καινοτομία – ψηφιακός μετασχηματισμός – «πράσινη» μετάβαση

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ επανέφερε προς τον Πρωθυπουργό το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου – (καθαρές τιμές).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην 4η δέσμη μέτρων και την πράσινη μετάβαση, ο ΣΒΕ ζητά τη δημιουργία συνδυασμού φορολογικών κινήτρων και άμεσων επιχορηγήσεων:

1. για την «πράσινη» μετάβαση της βιομηχανίας

2. για την εισαγωγή αρχών και τεχνολογιών «κυκλικής οικονομίας»

3. για την εφαρμογή συστημάτων μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Σαββάκης δήλωσε:

«Η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Μετά από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.»

Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος, βρίσκεται εδώ