ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ο Νέος Νόμος Υποβαθμίζει Κι Άλλο Την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Ο Νέος Νόμος Υποβαθμίζει Κι Άλλο Την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Τρίτη, 10/08/2021 - 21:09

Οι Πράσινοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και προηγούμενων κυβερνήσεων επιμένοντας στην υποβάθμιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με συρρίκνωση των θεσμών και μείωση των εκπαιδευτικών και των κονδυλίων.

Εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών, καυσώνων και Κλιματικής Κρίσης, η κυβέρνηση, αγνοώντας την πραγματικότητα, προχώρησε στην ψήφιση νόμου για την Παιδεία, που υποβαθμίζει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Η Κλιματική Κρίση κι όλα αυτά που ζούμε γύρω μας επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής, αλλαγή αξιών, στάσεων και συμπεριφορών, ενημέρωση των πολιτών, κι ένα πολύτιμο εργαλείο για όλα αυτά είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Η αποτελεσματική, καθολική εφαρμογή της θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα, λιγότερα από όσα διαρκεί η υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο νέος νόμος για την Παιδεία:

  • Μειώνει τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία όπως μετονομάζονται).
  • Συρρικνώνει δραματικά τις αρμοδιότητες των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι είχαν ήδη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις μειωθεί και συγχωνευτεί με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών.
  • Δεν προβλέπει χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των σχολείων.
  • Δεν προβλέπει χρόνο στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα όλων των σχολείων για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (έως 1 ώρα στο Γυμνάσιο, 0 ώρες στο Λύκειο!).
  • Δεν αναγνωρίζει ως διδακτική την υπηρεσία σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων σε περίπτωση κρίσεων για επιλογές στελεχών της εκπαίδευσης.
  • Περιορίζει τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ από την ίδρυσή τους δέχονταν και σχολεία από άλλους νομούς.

Οι Πράσινοι έχουν καταθέσει 6 προτάσεις στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  1. Στήριξη ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων), αναγνώριση του έργου τους και της σημασίας του.
  2. Χρηματοδότηση ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
  3. Πρόβλεψη χρόνου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ΟΛΩΝ των βαθμίδων εκπαίδευσης.
  4. Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα σχολεία στα πλαίσια και της Πράσινης Μετάβασης, ενισχύοντας την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών με τη συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των γειτόνων.
  5. Δημιουργία Σχολικών Κήπων με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας χωρίς χημικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, με ανάληψη της φροντίδας από μαθητές κι εκπαιδευτικούς,.
  6. Παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία με τοπικά βιολογικά προϊόντα, στηρίζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και την υγιεινή διατροφή όλων των μαθητών.

Σημειώνουμε ότι οι Πράσινοι διοργάνωσαν Διαδικτυακή Εκδήλωση με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πανδημία» με τη συμμετοχή της ΠΕΕΚΠΕ, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΚΠΕ τον προηγούμενο Μάιο, τις εισηγήσεις της οποίας μπορεί να δει κανείς στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε.