Εθνικό Αστεροσκοπείο: Άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τα μικροσωματίδια των πυρκαγιών

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τα μικροσωματίδια των πυρκαγιών
Παρασκευή, 06/08/2021 - 14:23

Άσχημη είναι σήμερα η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όσον αφορά τα επιβλαβή αιωρούμενα και εισπνεόμενα σωματίδια PM2.5 (με διάμετρο έως 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου), εξαιτίας των πυρκαγιών, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ).

Μπορεί κανείς να βλέπει σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία ανά περιοχή στη διεύθυνση: https://influx.chemistry.uoc.gr/sensors/…

Ο χάρτης παρουσιάζει τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων των σωματιδίων PM2.5 σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Τα στοιχεία προέρχονται από το δίκτυο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Το ΕΑΑ επισημαίνει ότι στις επιβαρυμένες περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5 αν οι κάτοικοι είναι ανάγκη να εξέλθουν των κατοικιών τους, πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκες αυξημένης προστασίας N95, ΚΝ95 ή FFP2 (όχι τις απλές χειρουργικές), που παρέχουν καλύτερη προστασία από τα σωματίδια PM2.5, και επίσης να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ