Πέρκα: «Πίσω από το νομοσχέδιο για τα απόβλητα κρύβονται αντιπεριβαλλοντικές και αδιαφανείς επιλογές»

Πέρκα: «Πίσω από το νομοσχέδιο για τα απόβλητα κρύβονται αντιπεριβαλλοντικές και αδιαφανείς επιλογές»
Πέμπτη, 15/07/2021 - 20:45

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα κατά την ομιλία της σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων .

«Πίσω από το νομοσχέδιο κρύβονται για άλλη μια φορά -και δεν μας εκπλήσσει πια- βαθιά αντιπεριβαλλοντικές και αδιαφανείς επιλογές. Το έχετε κάνει σε όλα τα τελευταία νομοσχέδια. Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο σηκώνει ψηλά τα θέματα της ανακύκλωσης, ενώ στη πραγματικότητα τα ναρκοθετεί. Τα πάντα έχουν κολλήσει. Οι Δήμοι δεν παίρνουν εξοπλισμό ανακύκλωσης κλπ. Βεβαίως, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό που πέρασε τον προηγούμενο Αύγουστο, προωθείται η επιλογή της «ενεργειακής αξιοποίησης» παντού στην Ελλάδα, χωρίς περαιτέρω συζητήσεις» τόνισε μεταξύ άλλων η Κα Πέρκα.

«Ξεκινάμε από τις παρατάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά στο Μάτι. Ακούγαμε ότι σε ένα χρόνο θα γίνει το Ειδικό Πολεοδομικό - όπως το Ελληνικό που θα γινόταν σε ένα μήνα- και τώρα παίρνει άλλον έναν χρόνο παράταση. Και δεν παίρνει μόνο αυτό, αλλά και όλα τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Περιφερειακά. Ξαναπάμε σε εκείνο που έφερε τη χώρα σε αυτή τη κατάσταση. Χωρίς εργαλεία, ο καθένας όπου θέλει- ό,τι θέλει, παντού και χωρίς χρονοδιαγράμματα. Αυτό μπορεί να μη τελειώσει ποτέ. Είναι φοβερή οπισθοδρόμηση» υπογράμμισε επίσης.

Η κα Πέρκα αναφέρθηκε επίσης και στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια:

«Με τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια δύνανται να καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης ακόμα και κατά παρέκκλιση από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και από τις διατάξεις του γενικού οικοδομικού κανονισμού». Τι θα γίνει με τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια; Εδώ έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τι γίνεται με το Ειδικό Πολεοδομικό που περιμένουμε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΔΕΗ σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές περιοχές; Κι εκεί τι θα γίνει; Έξω από κάθε περιορισμό, έξω από κάθε γενικό οικοδομικό κανονισμό, θα εγκατασταθούν και θα θεσμοθετηθούν ειδικά πολεοδομικά…φυσικά έξω από την κοινωνία την τοπική. Αυτό πια το έχετε κάνει νόμο. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνα αυτά που κάνετε και να ξέρετε θα έχετε μεγάλη αντίδραση και από τις τοπικές κοινωνίες» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.