Σ. Φάμελλος: “Ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ) και της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) κρύβει το Μεσοπρόθεσμο της ΝΔ”

Σ. Φάμελλος: “Ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ) και της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ) κρύβει το Μεσοπρόθεσμο της ΝΔ”
Δευτέρα, 05/07/2021 - 15:51

«Ενώ το Μεσοπρόθεσμο είναι το πλαίσιο των προϋπολογισμών μέχρι το 2025, ψηφίζεται χωρίς διαβούλευση και χωρίς να περιγράφει κάποια αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν είναι προχειρότητα, δεν πρόκειται για λάθος, αλλά αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να είναι πρόχειρο. Η κυβέρνηση ΝΔ επαναλαμβάνει τα λάθη που έκανε στον προϋπολογισμό, τα οποία την εξέθεσαν. Όπως δεν προβλέψατε, για παράδειγμα, κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας το 2021, τώρα δεν προβλέπετε κονδύλια για το 2022. Κάνετε φανταστικές προβλέψεις για επενδύσεις, για έσοδα και για την ανεργία για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια και πάνω στις προβλέψεις δημιουργείτε δημοσιονομικές δεσμεύσεις. Πρόκειται όμως για μία πολύ επικίνδυνη δημιουργική λογιστική βασισμένη σε αβεβαιότητες, ενώ οι δεσμεύσεις φόρων και λιτότητας αποτελούν τις μοναδικές βεβαιότητες», δήλωσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο, από τη μία καταργούνται όλες οι ελαφρύνσεις για την αγορά λόγω covid, στον ΦΠΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης, στις ασφαλιστικές εισφορές, στην προκαταβολή φόρου, στα δημοτικά τέλη, ενώ, από την άλλη, προβλέπεται αύξηση εσόδων από φόρους έως και 145% στις επιχειρήσεις έως το 2025. Ποιος θα πληρώσει λοιπόν τα βάρη; Τα μεταφέρετε όλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην ελληνική αγορά και στην εργασία.

«Μάς θυμίζετε τη δημιουργική λογιστική των πρώτων χρόνων των μνημονίων, τη διαδρομή προς τη λιτότητα και τα περιοριστικά μέτρα των υψηλών πλεονασμάτων. Πρακτικά εκπροσωπείτε τη διαδρομή για ένα χρεοκοπημένο κράτος, παρότι παραλάβατε πλεονάσματα. Εσείς το χρεοκοπήσατε και ξανά ακολουθείτε το ίδιο δρομολόγιο, με πολλά μεγάλα βάρη για την αγορά και για την εργασία, γιατί είστε ανεπαρκείς και ως κόμμα. Δεν έχετε πάρει μηνύματα από την πανδημία; Δεν έχετε καταλάβει ότι η πανδημία μάς είπε ότι χρειαζόμαστε ισχυρό κράτος; Εσείς αντί να ενισχύετε την Ελλάδα, την αποδυναμώνετε και ταυτόχρονα την ξεπουλάτε».

Ο Σ.Φάμελλος σχολίασε ότι είναι ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς στρατηγική, με μόνο σχέδιο την τακτοποίηση των ρουσφετιών του κ. Μητσοτάκη, των κολλητών, αυτών που παλιά λέγατε «νταβατζήδες» και τώρα εσείς τους εξυπηρετείτε. Δεν έχουμε όμως σαν χώρα ένα σχέδιο που να συνδέει το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τις δημόσιες επενδύσεις με την αναγκαία προσαρμογή στην «πράσινη» συμφωνία. Ακόμα και τα θέματα του κοινωνικού κράτους και του κλιματικού νόμου δεν συνδυάζονται με το μεσοπρόθεσμο. Είναι ένα ρηχό, πρόχειρο, επιφανειακό Μεσοπρόθεσμο.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στο απίστευτο ράλι τιμών στις πρώτες ύλες, στις μεταφορές, στα καταναλωτικά προϊόντα, στις κατασκευαστικές ύλες και στη διαρκή άνοδο του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας δηλώνοντας: «Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε κόστος ηλεκτρισμού. Είχαμε high score την προηγούμενη βδομάδα και σήμερα είμαστε πρώτοι με 105 περίπου ευρώ στη χονδρική, όταν η Βουλγαρία που είμαστε διασυνδεδεμένοι είναι στα 89 ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική για το κόστος ενέργειας που αυξάνει το κόστος διαβίωσης και το κόστος παραγωγής αλλά και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια έχουμε ολιγοπώλιο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χειραγώγηση των τιμών, την οποία καταγγέλλει και η ενεργοβόρος βιομηχανία, αισχροκέρδεια των προμηθευτών το μεγαλύτερο μέρος του 2020 αλλά, μόνο κέρδη στο ταμπλό του χρηματιστηρίου για τη ΔΕΗ για να παίρνουν μπόνους και υπερμπόνους τα «γαλάζια παιδιά». Έχετε εξαπλασιάσει την αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, ενώ η Δυτική Μακεδονία έχει ήδη δυόμισι χιλιάδες (2500) ανέργους».

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στις αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο. «Προβλέπετε έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ, αφού έχετε ήδη παραχωρήσει τη διοίκηση δωρεάν στον όμιλο Λάτση, στη ΔΕΠΑ Υποδομών, στην ΕΥΑΘ, στην ΕΥΔΑΠ -παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την τήρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου στους φορείς του νερού- και στη ΔΕΗ. Θα αφήσετε την Ελλάδα χωρίς εργαλεία διακυβέρνησης στην ενέργεια. Επιλέγετε επιπλέον να δώσετε, εν μέσω πανδημίας, όλο το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας σε έναν ιδιώτη. Δημιουργείτε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς καμία λογική ανταγωνισμού. Απαράδεκτο!»

«Σχεδιάζετε να δημιουργήσετε Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων γιατί έχετε βάλει στο μάτι να ιδιωτικοποιήσετε και τις ΔΕΥΑ, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων γιατί επιδιώκετε την ιδιωτικοποίηση και στα απόβλητα και προχωράτε για ΣΔΙΤ στην άρδευση και στην Πολιτική Προστασία. Προωθείτε τα ΣΔΙΤ με μοναδικό στόχο να εξυπηρετήσει τους κολλητούς σας μέσα από τις αναθέσεις των έργων ΣΔΙΤ, με συμβόλαια μοιρασμένα και με μεταφορά του κόστους στο Δημόσιο και μάλιστα με προβλέψεις δημοσιονομικές στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, άρα και με δημοσιονομικά βάρη. Αυτό που κάνετε είναι καταστροφικό για τη χώρα, καταστροφικό για τους επόμενους προϋπολογισμούς».

Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται, πρακτικά, η συρρίκνωση του Δημοσίου, με ένα χαμηλό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς στελέχωση, χωρίς επενδύσεις σε εξοπλισμό, με ιδιωτικοποίηση πολλών λειτουργιών του, όπως για παράδειγμα οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Το αποτέλεσμα θα είναι η Ελλάδα να μην έχει έλεγχο στις μεγάλες καταστροφές, στην πρόληψη των πυρκαγιών, όπως δεν έχει τώρα, και στην πρόληψη των κινδύνων πλημμύρας. Επιδιώκετε να έχουμε μια χώρα ευάλωτη, με απουσία έργων ανθεκτικότητας. Αυτό είναι το όραμά σας. Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση. Και βλέποντας τη σημερινή φωτογραφία του κ. Χατζηδάκη με σκούπα, οφείλω να σας πω ότι δεν αργεί η ώρα που θα πάρει τη σκούπα ο ελληνικός λαός και πολιτικά και εκλογικά θα «σκουπίσει» την κυβέρνησή σας».

Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ