Ξιφαράς: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί την κούρσα των ενεργειακών εξελίξεων

Ξιφαράς: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί την κούρσα των ενεργειακών εξελίξεων
Παρασκευή, 25/06/2021 - 20:00

Τις κινήσεις και τους στόχους της ΔΕΠΑ Εμπορίας αναλύει σε άρθρο του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Δ. Ξιφαράς, ενόψει του 5ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου – International Energy Exhibition of Greece.

Διαβάστε αναλυτικα:

Το 5ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο της ενέργειας αλλά και τη χώρα μας συνολικά. Ο στόχος για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0, σε συνδυασμό με τις κοινοτικές επιταγές έχουν αναδείξει την ανάγκη για εναλλακτικές διόδους εφοδιασμού που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Παράλληλα, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο επισπεύδει την απολιγνιτοποίηση και θέτει πολύ πιο προωθημένους στόχους για την ενεργειακή εξοικονόμηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία η οποία βάζει από τώρα τα θεμέλια για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050, αλλάζουν άρδην τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής, τίθενται πλέον, τόσο η ταχύτερη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, όσο και η διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας. Πρόκειται για δύο εξελίξεις οι οποίες αναβαθμίζουν ραγδαία τη σημασία του φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προκρίνεται ως η γέφυρα ανάμεσα στις συμβατικές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακαλύπτονται διαρκώς στην Ανατολική Μεσόγειο, ικανά να υποστηρίξουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας.

Στην Ελλάδα το φυσικό αέριο είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την εταιρεία η οποία έθεσε από το μηδέν τις βάσεις για την εισαγωγή και την προμήθειά του, πραγματοποιώντας μια κολοσσιαία επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα, ύψους των 3,2 δις ευρώ. Διαχρονικά, η εταιρεία εγγυάται, χάρη στις μακροχρόνιες συμβάσεις που έχει συνάψει με κορυφαίους διεθνείς προμηθευτές την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και ταυτόχρονα, προσφέρει στους πελάτες της ανταγωνιστικά προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μπροστά στις νέες προκλήσεις, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίζεται σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική ενεργειακή εταιρεία με υψηλή καθετοποίηση, ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες κάθε κατηγορίας πελατών. Προσαρμόζεται στις εξελίξεις των καιρών και διατηρεί τη δυναμική της παρουσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ελληνική αγορά.

Με μια σειρά από στοχευμένες κινήσεις, όπως:

- η τροφοδοσία βιομηχανιών και απομακρυσμένων πελατών εκτός δικτύου, μέσω των τεχνολογιών Small Scale LNG και Remote CNG,

- η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον αεριοκίνηση, αναπτύσσοντας μεθοδικά ένα πανελλαδικό δίκτυο πρατηρίων CNG(FISIKON),

- η προώθηση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στην Ανατολική Μεσόγειο, με την κατασκευή ενός πλοίου ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG, στο πλαίσιο του προγράμματος BLUE HUBS,

- η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής και εμπορίας φυσικού αερίου στην Κύπρο που τερματίζει την ενεργειακή της απομόνωση, με το πρόγραμμα CYNERGY,

η ΔΕΠΑ Εμπορίας εδραιώνει τη θέση της και τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, η εταιρεία πρωτοστατεί και στον νέο Πλωτό Τερματικό Σταθμό LNG(FSRU) που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη, ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Με αποθηκευτική ικανότητα έως και 170.000 κυβ. μέτρα LNG και δυναμικότητα αεριοποίησης 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως, το FSRU θα είναι μια νέα πύλη εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία ολόκληρης της περιοχής.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενεργοποιείται ήδη και στην πράσινη ενέργεια, με ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο άνω των 250 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά και σε εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας, όπως το υδρογόνο.

Για να επιτευχθεί άλλωστε ο στόχος μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης έως το 2050, που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, είναι αναγκαία από σήμερα η ανάπτυξη αξιόπιστων πηγών ενέργειας, πέραν φυσικά των ΑΠΕ. Μια τέτοια εναλλακτική είναι αναμφίβολα το υδρογόνο, καθώς αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη καθαρή πηγή ενέργειας που βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών σχεδιασμών πολλών κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται σθεναρά από την Κομισιόν.

Όπως στην περίπτωση του φυσικού αερίου έτσι και σε αυτή του υδρογόνου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας πρωταγωνιστεί στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την παραγωγή και τη διάθεση του οικολογικού αυτού καυσίμου στην Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ιδρυτικό μέλος και κατέχει ως μόνη ελληνική εταιρία, θέση συμπροέδρου (Co-Chair) της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο (Clean Hydrogen Alliance), συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και την προώθηση σχετικών επενδύσεων. Ταυτόχρονα δε, συντονίζει το IPCEI έργο «White Dragon», το οποίο -εφόσον υλοποιηθεί- μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τη χρήση της θερμότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Συνοψίζοντας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας οδηγεί τις ενεργειακές εξελίξεις σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πρωτοστατώντας σε σημαντικά projects που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και παράλληλα, τη μετατρέπουν σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική σημασία της.

*Ο Κωνσταντίνος Δ. Ξιφαράς είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας