Ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η εξέταση των φακέλων που είχαν υποβληθεί από ομαδικά αιτήματα φωτοβολταϊκών.

Ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η εξέταση των φακέλων που είχαν υποβληθεί από ομαδικά αιτήματα φωτοβολταϊκών.
Τετάρτη, 16/06/2021 - 19:20

Την περασμένη Πέμπτη ο Διαχειριστής ανάρτησε τη λίστα των ομαδικών αιτημάτων με πληρότητα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Κάτι που σημαίνει πως, με βάση τη θέση των αιτημάτων αυτών στον συγκεκριμένο κατάλογο, σε συνάρτηση βέβαια και με τη σειρά προτεραιότητάς τους σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες έργων ΑΠΕ που «παίρνουν σύνδεση» από τον ΑΔΜΗΕ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι πρώτες ομάδες «μικρών» φωτοβολταϊκών να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως όριζε ο νόμος οι Κοινότητες θα έπρεπε να τροποποιήσουν το μετοχολόγιό τους, ώστε να άρουν αυτή την «επικάλυψη». Μάλιστα, με την τροποποίηση άλλαζε η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς, η οποία αναπροσαρμοζόταν στην ημερομηνία καταχώρισης του τροποποιημένου καταστατικού της Κοινότητας στο ΓΕΜΗ.

Η δυνατότητα υποβολής ομαδικών αιτημάτων θεσπίσθηκε με στόχο «μικρά» έργα ΑΠΕ να μπορούν να παρακάμψουν τα προβλήματα κορεσμού του δικτύου διανομής, με την απευθείας σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς, μέσω νέων υποσταθμών που θα χρηματοδοτήσουν οι επενδυτές τους. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για να μπορεί να υποβληθεί ένα τέτοιο κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ, πρέπει η συνολική ισχύς των έργων που περιλαμβάνονται σε αυτό να υπερβαίνει τα 8 Μεγαβάτ.