Ενεργειακός κίνδυνος για τις βιομηχανίες τσιμέντου

Ενεργειακός κίνδυνος για τις βιομηχανίες τσιμέντου
Πέμπτη, 10/06/2021 - 12:35

Αντιμέτωπες με υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος κινδυνεύουν να βρεθούν οι βιομηχανίες του κλάδου του τσιμέντου, με βάση τις προβλέψεις των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις που τέθηκαν σε διαβούλευση από την Κομισιόν.

Ενώ σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, δικαιούχοι για τη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ είναι μια σειρά από ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας όπως οι βιομηχανίες αλουμινίου, χάλυβα, οι κλωστοϋφαντουργίες και οι βιομηχανίες χαρτιού, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις βιομηχανίες τσιμέντου. Και αυτό διότι οι επιλέξιμοι κλάδοι θα πρέπει να πληρούν το κριτήριο του "trade intensity” δηλαδή πρέπει να είναι εκτεθειμένοι σε εισαγωγές από τρίτες χώρες σε ποσοστό τουλάχιστον 20%. Καθώς οι εισαγωγές τσιμέντου στην ΕΕ είναι μικρότερες του 20%, ο κλάδος δεν πληροί τα κριτήρια ώστε να είναι δικαιούχος κρατικών ενισχύσεων, τουλάχιστον με βάση το κείμενο της διαβούλευσης των νέων κατευθυντηρίων γραμμών.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και αφορά όχι μόνο τις ελληνικές βιομηχανίες αλλά το σύνολο των τσιμεντοβιομηχανιών της ΕΕ, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου του 2022 κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος του ΕΤΜΕΑΡ.

Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, σήμερα οι τσιμεντοβιομηχανίες ως δικαιούχοι των μειωμένων χρεώσεων πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ 2,5 €/MWh, ενώ σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα θα πλήρωναν ΕΤΜΕΑΡ 17€/MWh, δηλαδή σχεδόν 7 φορές πάνω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το θέμα που δημιουργείται με τις τσιμεντοβιομηχανίες, με βάση τις νέες κατευθυντήριες, αυξάνεται η ελάχιστη χρέωση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, από το 15% που ισχύει σήμερα, στο 25% της κανονικής χρέωσης.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει και της διαβούλευσης που ξεκίνησε από την Κομισιόν, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Τσιμέντου, μέλος της οποίας είναι και η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη οι βιομηχανίες τσιμέντου έχουν εξαιρεθεί από την αντιστάθμιση που λαμβάνουν άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες για την επίπτωση στο κόστος ενέργειας που προκαλείται από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής CO2 .

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr