ΕΕ: Επιθυμεί την χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για έργα ΑΠΕ

ΕΕ: Επιθυμεί την χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων για έργα ΑΠΕ
Τρίτη, 08/06/2021 - 12:25

Οι ρυθμιστικές αρχές του ανταγωνισμού της ΕΕ εξετάζουν αλλαγές στη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων για να επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να επιδοτούν έως και το 100% των έργων ανανεώσιμης ενέργειας, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.

Οι αλλαγές που προτείνονται αποτελούν μέρος της αναθεώρησης των κλιματικών, ενεργειακών και περιβαλλοντικών κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις (EEAG), από τις εκτελεστικές αρχές της ΕΕ και η εγκρισή τους αναμένεται ως το τέλος του έτους.

«Η Ευρώπη θα χρειαστεί έναν σημαντικό αριθμό βιώσιμων επενδύσεων. Αν και ένα σημαντικό ποσοστό θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, η δημόσια υποστήριξη θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ταχείας πράσινης μετάβασης τη», ανέφερε σε δήλωση η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΕ δήλωσε ότι οι αναθεωρημένοι κανόνες θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ να εισαγάγουν νέα μέσα και έργα βοήθειας σε καθαρές μεταφορές και επιπλέον, η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και η βιοποικιλότητα θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν πλήρως από χώρες της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να συμβουλευτούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με επιδοτούμενα έργα για να διασφαλίσουν ότι η κρατική ενίσχυση είναι αποτελεσματική και περιορίζεται σε ό, τι χρειάζεται. Επίσης, οι νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο θα καλυφθούν από τους αναθεωρημένους κανόνες, εφόσον είναι συμβατοί με τους κλιματικούς στόχους της Ένωσης για το 2030 και το 2050

Σημειώνεται ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν προθεσμία έως τις 2 Αυγούστου για να υποβάλουν σχόλια πριν η Επιτροπή λάβει την τελική απόφαση.

Πηγή: Reuters