ΕΕ: Διάλογοι για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

ΕΕ: Διάλογοι για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
Τετάρτη, 02/06/2021 - 16:28

Η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας διοργανώνει, μαζί με τις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε χώρες της ΕΕ, μια σειρά διαδικτυακών διαλόγων με τους ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και πιο συγκεκριμένα για το πώς η ενεργειακή πολιτική μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μιας ουδέτερης για το κλίμα Ευρώπη έως το 2050.

Πρόκειται γαι διαλόγους που θα προσφέρουν την ευκαιρία σε ενδιαφερόμενους από τον ενεργειακό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να ανταλλάξουν θέματα σχετικά με το επερχόμενο πακέτο «fit for 55», το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, μαζί με εκπροσώπους από την Επιτροπή.

Ο πρώτος στη σειρά διαλόγος πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 20 Μαΐου 2021, με ομιλητή τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας, Christian Danielsson, και τον επικεφαλής επικοινωνίας στη Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο Pierre Schellekens.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Απόδοση θα μπορούσε να συμβάλει στον νέο στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών κατά 55%. Οι ενδιαφερόμενοι, περίπου 20 όλους τους τομείς της σουηδικής οικονομίας, υποστήριξαν γενικά ένα υψηλότερο επίπεδο φιλοδοξίας της ΕΕ, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες κυρίως για τη βιομάζα και την υδροηλεκτρική ενέργεια.

Τέσσερις παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, στη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία, ενώ ένας ακόμη κύλκος συζητήσεων θα διεξαχθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το φθινόπωρο του 2021.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή