ΕΕ: Επένδυση 216 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς θερμικής ενέργειας του Βουκουρεστίου

ΕΕ: Επένδυση 216 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς θερμικής ενέργειας του Βουκουρεστίου
Παρασκευή, 28/05/2021 - 17:03

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επένδυση 216 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς θερμικής ενέργειας του Βουκουρεστίου, της πρωτεύουσας της Ρουμανίας.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, σχολίασε:

«Αυτή η επένδυση της ΕΕ στον εκσυγχρονισμό μιας βασικής υποδομής για την πρωτεύουσα της Ρουμανίας αποτελεί ένα καλό παράδειγμα έργου που μπορεί να επιτύχει ταυτόχρονα τον στόχο της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών και της επίτευξης των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και της κλιματικής αλλαγής».

Σημειώνεται ότι το σύστημα μεταφοράς θερμικής ενέργειας της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, τροφοδοτώντας πάνω από 1,2 εκατομμύρια άτομα με θερμότητα και ζεστό νερό.

211,94 χιλιόμετρα σωλήνων, που αντιστοιχούν σε 105,97 χιλιόμετρα συστήματος μεταφοράς, θα αντικατασταθούν για να διορθώσουν το τρέχον πρόβλημα της απώλειας περίπου 28% της θερμότητας μεταξύ της πηγής και του καταναλωτή. Επιπλέον, θα εγκατασταθεί ένα νέο σύστημα ανίχνευσης διαρροών.

Το έργο θα εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και προσιτό σύστημα μεταφοράς θερμικής ενέργειας, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση του δικτύου για μία καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων και καλύτερη ποιότητα αέρα, χάρη στη σημαντική μείωση του καύσιμου αερίου. Αυτό θα συμβάλει στον στόχο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή