IEA: Η προειδοποίηση για κατάργηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα έχει μικτή αποδοχή από τους παραγωγούς

IEA: Η προειδοποίηση για κατάργηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα έχει μικτή αποδοχή από τους παραγωγούς
Τετάρτη, 26/05/2021 - 13:15

Μια έντονη έκκληση από τον κορυφαίο ενεργειακό φορέα του κόσμου ton IEA, να σταματήσει την επένδυση σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων μέχρι το επόμενο έτος, γνώρισε μια μικτή υποδοχή από τους κορυφαίους παραγωγούς του κόσμου - από επαίνους και δεσμεύσεις για μελιωση του άνθρακα μέχρι περιφρόνηση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε στην έκθεση «Net Zero έως το 2050» την περασμένη εβδομάδα ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν νέα έργα πετρελάιου, φυσικού αερίου και άνθρακα πέραν του τρέχοντος έτους, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα και να επιτύχει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Τα ευρήματά της αποσκοπούν στην ενθάρρυνση φιλόδοξων κλιματικών στόχων από χώρες που συμμετέχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) το Νοέμβριο στη Γλασώβη της Σκωτίας, αλλά δεν έχει ακόμη δεσμευτεί πλήρως από οποιαδήποτε χώρα.

G7

Οι επτά μεγαλύτερες προηγμένες οικονομίες του κόσμου συμφώνησαν την Παρασκευή να σταματήσουν τη διεθνή χρηματοδότηση έργων άνθρακα που εκπέμπουν άνθρακα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και σταδιακή μείωση στήριξης σε όλα τα ορυκτά καύσιμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν σε κοινή δήλωση: «οι διεθνείς επενδύσεις σε άνθρακα πρέπει να σταματήσουν τώρα».

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Ο Alok Sharma, ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που προεδρεύει των παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα στη Σκωτία, ο οποίος ζήτησε από τον IEA να δημοσιεύσει την έκθεση Net Zero, σταμάτησε να δεσμεύεται για την απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων.

“Χαιρετίζω αυτήν την έκθεση του IEA, η οποία θέτει έναν χάρτη πορείας στο NetZero και μοιράζεται πολλές από τις προτεραιότητες του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε ο Sharma, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να «αφήσει τον άνθρακα πίσω στην ιστορία».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε σε συμφωνία με παράγοντες της βιομηχανίας της Βόρειας Θάλασσας τον Μάρτιο για να επιτρέψει νέους κύκλους αδειών πετρελαίου ανοικτής θάλασσας σε αντάλλαγμα δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών.

Ακολουθώντας την ανακοίνωση της G7 για το κλίμα, ο Sharma δήλωσε: «Ενεργούμε στο εξωτερικό όπως κάνουμε στο σπίτι, συμφωνώντας να καταργήσουμε τη διεθνή χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, ξεκινώντας από τον άνθρακα».

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγός πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ περιέγραψε τον χάρτη πορείας του ΙΕΑ ως απλώς μία από τις «πολλές αναφορές», λέγοντας στο πρακτορείο ειδήσεων NTB ότι δεν θα άλλαζε την πετρελαϊκή πολιτική της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης.

Η Νορβηγία προσέφερε φορολογικές ελαφρύνσεις ως κίνητρο για νέα έργα πετρελαίου υψηλότερου κόστους και ετοιμάζει νέες άδειες για εξερεύνηση ανοικτής θάλασσας.

«Εάν αυτός ο χάρτης πορείας γίνει πραγματικότητα ... μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσει το ενδιαφέρον των εταιρειών να αναζητήσουν νέες ανακαλύψεις», δήλωσε στο Reuters η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, Τίνα Μπρου.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Η Εθνική Σύμβουλος Κλίματος του Λευκού Οίκου, Τζίνα ΜακΚάρθι, δήλωσε ότι η συμβουλή του ΙΕΑ αξίζει στενού ελέγχου, αλλά αυτή η αλλαγή θα είναι σταδιακή και τα έργα ορυκτών καυσίμων παραμένουν σε εξέλιξη.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε και να αγωνιστούμε ... Δεν θεωρώ ότι αυτός ο μετασχηματισμός θα είναι γρήγορος», είπε, σημειώνοντας ότι είχαν προγραμματιστεί εκατοντάδες νέες μονάδες φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry επαίνεσε επίσης την έκθεση, αλλά επίσης σταμάτησε τις νέες δεσμεύσεις.

«Η νέα έκθεση του IEA είναι ένας σημαντικός οδηγός για τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας της ενέργειας μπορεί να φτάσει στο μηδέν έως το 2050», ανέφερε στο Twitter. «Δείχνει ότι πρέπει να αυξήσουμε τις υπάρχουσες τεχνολογίες για να μειώσουμε γρήγορα τις εκπομπές έως το 2030».

ΚΑΝΑΔΑΣ

Ο πλούσιος σε πετρέλαιο Καναδάς δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025 και τα σχέδια αυτά παρέμειναν σε καλό δρόμο.

«Η κυβέρνησή μας έχει επενδύσει 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε δράση για το κλίμα από τον Οκτώβριο του 2020 και καταργούμε τις εκπομπές ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2030», σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του ομοσπονδιακού υπουργού φυσικών πόρων που εστάλη στο Reuters.

«Τα μέλη του IEA, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, ζήτησαν να γίνει αυτή η ανεξάρτητη ανάλυση. Τώρα που έχει γίνει, πρέπει να το εξετάσουμε όλα - όχι μόνο το τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και από πού θα προέλθουν νέες θέσεις εργασίας».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο επικεφαλής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή, Φρανς Τίμμερμανς, δήλωσε ότι η Ένωση επιδιώκει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει τις εκπομπές μέσω αλλαγών στο φορολογικό του καθεστώς.

«Δεν είναι τυχαίο ότι θα προτείνουμε την τροποποίηση του κανονισμού για τη φορολογία της ενέργειας», δήλωσε σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα πληροφοριών της Euractiv. «Πρέπει να βγούμε από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Πρέπει να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να το ενθαρρύνει».

«Αυτή είναι λίγο πολύ η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουμε. Και αισθάνομαι πολύ υποστηριζόμενος σε αυτό από την πρόσφατη έκθεση NetZero του IEA».

ΙΑΠΩΝΙΑ

Η τρίτη μεγαλύτερη εκπομπή άνθρακα της Ασίας το 2019, μετά την Κίνα και την Ινδία, η Ιαπωνία δήλωσε ότι η έκθεση δεν ευθυγραμμίστηκε με την πολιτική της.

Ο Ακίσα Ματσούντα, αναπληρωτής διευθυντής διεθνών υποθέσεων στο Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας (METI), δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να σταματήσει αμέσως τις επενδύσεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα.

«Η έκθεση παρέχει μια πρόταση για το πώς ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο μηδέν έως το 2050, αλλά δεν είναι απαραίτητα σύμφωνο με την πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης».

ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι οι συστάσεις του ΙΕΑ για τον περιορισμό των εκπομπών ορυκτών καυσίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αστάθεια των τιμών του πετρελαίου, εάν εφαρμοστεί.

«Ο ισχυρισμός ότι δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά το 2021 έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα που εκφράζονται συχνά σε άλλες εκθέσεις του ΙΕΑ και θα μπορούσε να είναι η πηγή πιθανής αστάθειας στις αγορές πετρελαίου εάν ακολουθηθούν από ορισμένους επενδυτές », ανέφερε η έκθεση του ΟΠΕΚ.

Πηγή: Reuters