Iταλία: Σχεδιάζει την θέσπιση «ειδικών περιοχών» για την διευκόλυνση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και μείωση της γραφειοκρατίας

Iταλία: Σχεδιάζει την θέσπιση «ειδικών περιοχών» για την διευκόλυνση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ και μείωση της γραφειοκρατίας
Τρίτη, 25/05/2021 - 12:59

Η Ιταλία έχει θεσπίσει μια σειρά μέτρων για να επιταχύνει το χρόνο που απαιτείται για την έγκριση νέων έργων ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικών περιοχών για την κατασκευή τους, σύμφωνα με σχέδιο νόμου.

Πιο συγκεκριμένα, η πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης της Ιταλίας έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη συστημάτων πράσινης ενέργειας, απειλώντας την πρόσβαση σε κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ και την επίτευξη κλιματικών στόχων.

Η Ρώμη πρέπει να εγκαταστήσει περίπου 70 GW ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, αλλά παράγει μόλις 0,8 GW ετησίως, σε μεγάλο βαθμό λόγω γραφειοκρατίας.

Η κυβέρνηση του Mario Draghi, η οποία έθεσε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της ατζέντας της, προωθεί νομοθεσία για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Reuters ένα σχέδιο διατάγματος δίνει στις ιταλικές περιφέρειες 120 ημέρες για να προσδιορίσουν τις «κατάλληλες περιοχές» για πράσινες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπου η άδειά τους θα είναι ευκολότερη.

Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αυτήν την εβδομάδα, αναφέρει ότι οι περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να κηρύξουν τις περιοχές ακατάλληλες αργότερα.

Πολλά έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ιταλία δεν κατάφεραν να λάβουν υποστήριξη από τις περιφερειακές και τοπικές αρχές για λόγους που επηρεάζουν το τοπίο.

«Δεν υπάρχει πανάκεια, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των χρόνων. Οι τοπικές αρχές έχουν πολλές ασκήσει βέτο σε αυτό», σήλωσε ο Davide Tabarelli, επικεφαλής της ενεργειακής ομάδας Νομισματικής Ενέργειας.

Το σχέδιο διατάγματος περιέχει επίσης άλλα μέτρα που συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των αδειών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και καθιστούν απλούστερη την έγκριση αποθήκευσης ενέργειας και μικρότερων ηλιακών εγκαταστάσεων.

Δημιουργεί επίσης, μέχρι το 2026, μια ειδική επιτροπή εποπτείας στο Υπουργείο Πολιτισμού για έργα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ιταλίας για πρόσβαση σε κονδύλια ανάκαμψης από την πανδημία που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Αυτό το σχέδιο, που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, περιλαμβάνει μια δέσμευση για απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για να ξεκλειδώσουν περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.

Πηγή: Reuters